Sti

Sikker i solen - 06/07/2009

Tips og gode råd til en afslappet ferie i Europa

Feriesæsonen er skudt i gang, og mange er i fuld sving med at sætte autosvar på deres mail, før de drager sydpå på sommerferie. Hvad enten den står på vandretur i Karpaterne, øhopning i Middelhavet eller kulturferie et sted i Europa, er det vigtigt at kende sine rettigheder og have de rigtige papirer med. Ferien skulle gerne blive en god og afslappende oplevelse.

Er kufferten pakket, og du er klar til at tage af sted? Husk passet eller anden form for legitimation. Selv om grænsekontrollen er afskaffet i EU (medmindre rejsen går til Cypern, Irland, Storbritannien, Bulgarien eller Rumænien), skal du stadig have pas eller anden form for legitimation med på flyrejser. Du skal også kunne legitimere dig, hvis du f.eks. vil reservere et hotelværelse.

Katte, hunde og andre dyr skal have et dyrepas , hvis de skal med til udlandet. Det fås hos dyrlægen og dokumenterer, at dyret er vaccineret mod rabies. Hvis du skal til Finland, Irland, Malta, Storbritannien eller Sverige, skal dit kæledyr desuden være behandlet for flåter og bændelorm.

Det er ikke altid lige nemt at rejse. Ens flyafgang kan blive aflyst eller forsinket, man når ikke altid sit forbindelsesfly, og bagagen kan blive beskadiget. Men som passager har du visse rettigheder og i nogle tilfælde krav på kompensation. Nye EU-regler gør det desuden lettere at sammenligne billetpriser – de annoncerede priser skal nu omfatte samtlige afgifter, gebyrer og tillæg.

Over mobiltelefonen kan vi følge med i, hvad familien og vennerne foretager sig derhjemme – og for nogle er den en sand livline. De høje roamingpriser har afskrækket mange fra at bruge mobiltelefonen i udlandet, men nye regler English har sat loft over priserne. Det må højst koste 0,43 euro (ca. 3,20 kr.) i minuttet at ringe fra sin mobiltelefon, når man er i udlandet i EU, og 0,19 euro (ca. 1,40 kr.) i minuttet at blive ringet op. Samtidig må det højst koste 0,11 euro (ca. 0,80 kr.) at sende en SMS.

Husk, at det fælles alarmnummer – 112 English kan bruges overalt i EU. Opkald til nummeret er gratis i hele EU – både fra mobil- og fastnettelefoner.

Mere om at rejse i Europa

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links