Навигационна пътека

Съвети за слънчевия сезон - 06/07/2009

Съвети за безгрижна почивка в Европа.

С настъпването на летния сезон, много от вас се готвят да напуснат офиса и да потеглят на почивка в чужбина. Без значение дали ще изкачвате върхове в Карпатите, ще обикаляте средиземноморските острови или ще разглеждате културните и архитектурните забележителности на Европа, за вас е важно да знаете правата си и да носите необходимите документи, за да бъде ваканцията ви възможно най-приятна и безгрижна.

Готов ли е багажът ви? Не забравяйте личната си карта. Въпреки че по вътрешните граници на ЕС няма проверки (освен когато пътувате до Обединеното кралство, Ирландия, Кипър, Румъния и България), все пак имате нужда от лична карта или паспорт при пътуване със самолет или просто за доказване на самоличността си при резервация в хотел например.

Котките, кучетата и дори домашният ви пор също имат нужда от специален паспорт , когато пътуват зад граница. Паспортът се изадава от ветеринар и доказва, че любимецът ви е ваксиниран против бяс. Ако отивате в Малта, Ирландия, Обединеното кралство, Финландия или Швеция, животното трябва да бъде третирано и против кърлежи и тении.

Придвижването до мястото, където ще почивате, може да се окаже стресиращо – полетът ви може да се забави или да бъде отменен, можете да изпуснете връзката си или да изгубите багажа си. Като пътник обаче, вие имате определени права и може да имате право на обезщетение. Неотдавна ЕС задължи самолетните компании да рекламират само цени, включващи всички данъци, такси и доплащания, така че сравняването на цените на билетите днес е още по-лесно от преди.

Мобилните телефони ни свързват с близки и познати, когато сме далеч от дома, а понякога са единствената ни връзка с цивилизацията. Високите цени на роуминга в миналото възпираха обажданията от чужбина, но новите правила English на ЕС определиха максимални цени на минута от 43 евроцента за направено и 19 цента за получено повикване зад граница. Изпращането на текстово съобщение вече не може да струва повече от 11 евроцента.

Полезно е също да се знае, че където и да се намирате, трябва да помните един-единствен номер при спешни случаи – 112 English. На него можете да се обадите безплатно от всички страни в ЕС и от всякакъв вид телефон – стационарен или мобилен.

Още за пътуването в Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки