Sökväg

Bättre skydd vid buss- och båtresor - 05/12/2008

Stadsbuss i Luxemburg EC

Åker du ofta buss eller båt? Nu kan du få samma skydd som flyg- och tågpassagerare.

Enligt två nya lagförslag ska de som reser med buss eller båt få samma rättigheter som de som tar flyget eller tåget. Det gäller bl.a. rätt till måltider, hotell och ersättningsresa om resan ställs in eller avbryts. Reseföretag som inte erbjuder detta ska ersätta passagerarna med minst en del av biljettpriset.

Passagerare med funktionsnedsättning och andra med nedsatt rörlighet ska ha rätt till gratis assistans under hela resan. Resebolagen ska också vara ersättningsansvariga om bagaget skadas eller tappas bort, eller om en passagerare skadas eller omkommer under resan.

Passagerarna ska också ha rätt till viss information om resan och ha möjlighet att klaga. Företagen får två månader på sig att bestrida ersättningskravet innan det godtas. EU-länderna måste också inrätta oberoende organ som kan lösa tvister.

Flyg- och tågpassagerare har haft liknande rättigheter English sedan 2005. För flygbolagen kostar det ungefär 60 cent (dvs. 6 kronor) per passagerare att följa reglerna. Kostnaderna för buss- och båtföretagen blir troligen ännu lägre. De nya reglerna ska gälla för resor både inom landet och utomlands.

”EU har inte råd att ha olika nivåer av passagerarskydd beroende på vilket transportsätt de väljer”, säger EU-kommissionens transportkommissionär Antonio Tajani. ”Med de båda nya förordningarna täcker vi nu in alla transportsätt.”

Förslaget kommer att höja standarden på buss- och båtresor – något som den öppna marknaden misslyckats med.

Kommissionen arbetar samtidigt på en rapport om hur flygbolagen tillämpar reglerna om passagerarrättigheter. Antonio Tajani säger att han i början av nästa år kommer att vidta åtgärder mot de länder som inte följer reglerna om skydd för flygpassagerare.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar