Navigacijska pot

Srečno pot! - 05/12/2008

Mestni avtobus v Luxembourgu (Foto: EC)

Pobuda EU za razširitev pravic potnikov tudi na potovanja z avtobusom in ladjo.

Evropska komisija je predlagala nova predpisa, ki bosta potnikom v avtobusnem in ladijskem prometu omogočila enake pravice, kot jih že uživajo potniki na letalih in vlakih. V primeru odpovedi ali prekinitve potovanja bodo imeli tako tudi ti potniki pravico do obroka hrane, prenočišča in drugih storitev. Podjetja, ki teh pravic ne bodo zagotovila, bodo morala potnikom zagotoviti denarno nadomestilo.

Invalidi in drugi potniki z omejeno mobilnostjo bodo na poti upravičeni do brezplačne pomoči. Prav tako bodo prevozniki odgovorni za prtljago in varnost potnikov – potniki ali njihovi svojci bodo tako lahko od podjetja zahtevali odškodnino v primeru izgubljene ali poškodovane prtljage ter v primeru poškodbe ali smrti potnika.

Potniki bodo imeli pravico do nekaterih informacij glede potovanja. Za uveljavljanje pravic jim bo na razpolago še učinkovit pritožbeni postopek. Podjetja bodo imela dva meseca za ugovor na pritožbo potnika, sicer se bo štelo, da je ta sprejeta.

Podobne pravice English veljajo za potnike v letalskem in železniškem prometu že od leta 2005. Izpolnjevanje teh pravic letalske družbe stane približno 0,60 EUR na potnika, ti stroški pa naj bi bili nižji za ponudnike storitev avtobusnega in ladijskega prevoza. Za reševanje sporov bodo pristojni posebni neodvisni nacionalni organi. Predpisi bodo veljali za notranje in mednarodne linije.

„Evropska unija si ne more privoščiti, da se pravice potnikov razlikujejo glede na izbrano vrsto prevoza,“ je povedal podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani, pristojen za promet. „Z novima uredbama bomo zajeli vse vrste prevoza.“

S predlogi želi Komisija uvesti strožje standarde za avtobusni in ladijski promet, saj prosti trg tega do zdaj ni uspel doseči.

Komisija pripravlja tudi poročilo o upoštevanju predpisov glede pravic potnikov v letalskem prometu. Komisar Tajani je napovedal, da bo na začetku naslednjega leta predlagal ukrepe proti državam, ki niso uspele uveljaviti zakonov o zaščiti potnikov.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave