Navigointipolku

Linja-auto reitillään Luxemburgissa

EU esittää parannuksia linja-auto- ja laivamatkustajien oikeuksiin.

Kahdessa tuoreessa lakiehdotuksessa linja-autolla tai laivalla liikkuville esitetään vastaavia oikeuksia kuin lento- ja junamatkustajille, joilla on jo oikeus aterioihin, hotellimajoitukseen ja vaihtoehtoisiin palveluihin, jos matka peruuntuu tai keskeytyy. Jos liikenteenharjoittaja ei näitä määräyksiä noudata, se joutuu korvaamaan matkustajille ainakin osan matkalipun hinnasta.

Vammaisille ja liikuntarajoitteisille esitetään mahdollisuutta saada apua matkan aikana maksutta. Liikenteenharjoittajat joutuisivat vastuuseen, jos matkustaja kuolee tai loukkaantuu liikenneonnettomuudessa tai jos matkatavaraa häviää tai vahingoittuu matkan aikana.

Matkustajien tiedonsaanti- ja valitusmahdollisuuksia halutaan myös parantaa. Ehdotuksen mukaan liikennöitsijällä on kaksi kuukautta aikaa antaa vastine matkustajan korvausvaatimukseen tai muutoin vaatimus katsotaan hyväksytyksi.

Lento- ja junaliikenteessä vastaavat matkustajan oikeudet English vahvistettiin vuonna 2005. Lentoyhtiöille näiden sääntöjen noudattamisen on laskettu maksavan noin 0,6 euroa matkustajaa kohden. Linja-auto- ja laivaliikenteessä kustannusten arvioidaan jäävän tätä alhaisemmiksi. Riita-asioiden ratkaisua varten jäsenmaihin kaavaillaan riippumattomia asiantuntijaelimiä. Uusia sääntöjä on määrä soveltaa sekä kotimaan- että ulkomaanreiteillä.

"EU ei voi hyväksyä sitä, että matkustajien oikeudet vaihtelevat matkustustavan mukaan. Näiden uusien asetusten myötä EU-lainsäädäntö kattaa kaikki liikennemuodot", toteaa EU:n liikennekomissaari Antonio Tajani.

Komission ehdotusten avulla on tarkoitus parantaa laiva- ja linja-autoliikenteen laatua. Markkinoiden avautumisella ei ole ollut vastaavaa vaikutusta.

EU-komissiossa laaditaan parhaillaan raporttia siitä, miten hyvin lentoyhtiöt noudattavat lentomatkustajien oikeuksia koskevia sääntöjä. Tajanin mukaan komissio aikoo ensi vuoden alussa ryhtyä toimiin niitä jäsenmaita vastaan, joissa lentomatkustajia suojaavien lakien soveltamista ei valvota.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä