Διαδρομή πλοήγησης

Λεωφορείο σε δρόμο του Λουξεμβούργου EC

Επέκταση των δικαιωμάτων των επιβατών και στα ταξίδια με πλοίο ή λεωφορείο

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής, όσοι ταξιδεύουν με λεωφορείο ή πλοίο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που ταξιδεύουν με τρένο ή αεροπλάνο, όπως π.χ. το δικαίωμα σε γεύμα, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή εναλλακτικές υπηρεσίες, εάν το ταξίδι τους διακοπεί ή ακυρωθεί. Οι εταιρείες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους θα υποχρεούνται να επιστρέφουν στους επιβάτες τουλάχιστον ένα μέρος του εισιτηρίου τους.

Τα άτομα με αναπηρία ή με προβλήματα κινητικότητας θα έχουν δικαίωμα σε δωρεάν βοήθεια καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα ευθύνονται σε περίπτωση απώλειας ή ζημίας των αποσκευών, ή ακόμα σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Οι επιβάτες θα έχουν επίσης το δικαίωμα σε ενημέρωση σχετικά με το ταξίδι τους, καθώς και το δικαίωμα να προβούν σε διαδικασία προσφυγής. Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, θα έχουν προθεσμία δύο μηνών για να αντικρούσουν την αξίωση του επιβάτη, αλλιώς θα θεωρείται ότι την αποδέχτηκαν.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς έχουν τα ίδια δικαιώματα English από το 2005. Για τις αεροπορικές εταιρείες, η τήρηση των κανόνων αντιστοιχεί σε κόστος 60 περίπου λεπτών του ευρώ ανά επιβάτη. Για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ή τις επιχειρήσεις λεωφορείων, το κόστος αναμένεται να είναι μικρότερο. Για τη διευθέτηση των διαφορών θα συσταθούν ανεξάρτητα εθνικά όργανα, ενώ οι κανόνες θα εφαρμόζονται τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς γραμμές.

"Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτρέπει διαφορετικά δικαιώματα για τους επιβάτες, ανάλογα με τον τύπο μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιούν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος για τις μεταφορές. "Με τους δύο νέους κανονισμούς καλύπτονται όλοι οι τρόποι μεταφοράς."

Οι προτάσεις θα βελτιώσουν τα ποιοτικά πρότυπα στα δύο αυτά είδη μεταφοράς, κάτι που το άνοιγμα της αγοράς δεν κατάφερε να πετύχει.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή ετοιμάζει έκθεση για το κατά πόσον οι αεροπορικές εταιρείες εφαρμόζουν τους κανόνες για τα δικαιώματα των επιβατών. Ο κ. Ταγιάνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κινήσει διαδικασίες, στις αρχές του επόμενου έτους, κατά των χωρών που δεν ελέγχουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι