Sti

Bybus i Luxembourg

Nye forslag fra EU sikrer bus- og skibspassagerer rettigheder.

Hvis forslagene vedtages, får bus- og skibspassagerer de samme rettigheder som fly- og togpassagerer. Det vil sige ret til måltider, hotelindkvartering og alternativ transport, hvis rejsen aflyses eller afbrydes. Hvis selskaberne ikke opfylder disse krav, skal passagererne som minimum have en del af billetten refunderet.

Handicappede og bevægelseshæmmede skal have ret til gratis assistance under rejsen. Det fastslås, at selskaberne skal være erstatningsansvarlige, hvis bagagen går tabt eller beskadiges, eller hvis en passager kommer til skade eller dør under rejsen.

Passagererne skal have krav på visse typer information om rejsen og på en effektiv behandling af klager. Selskaberne skal inden for to måneder bestride en passagers erstatningskrav – ellers anses det for imødekommet.

Fly- og togpassagerer har siden 2005 haft tilsvarende rettigheder English. Det koster flyselskaberne ca. 60 eurocent pr. passager at opfylde kravene. Omkostningerne ventes at blive lavere for busselskaber og skibsredere. Der skal desuden oprettes uafhængige nationale organer til bilæggelse af tvister. Reglerne skal gælde for både indenlandske og internationale ruter.

"Vi kan ikke have, at der gælder forskellige rettigheder for passagerer afhængigt af, hvilken transportform de benytter", siger Antonio Tajani, næstformand i Kommissionen med ansvar for transport. "Med disse to nye forslag dækker vi alle transportformer."

Forslagene vil hæve standarderne for rejse med bus og skib – hvad det frie marked ikke har sørget for.

Samtidig arbejder Kommissionen på en rapport, der skal vise, om flyselskaberne rent faktisk overholder reglerne om passagerrettigheder. Antonio Tajani har gjort det klart, at han i begyndelsen af næste år vil tage affære over for lande, der ikke håndhæver reglerne om beskyttelse af flypassagerer.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links