Навигационна пътека

Автобус, изпълняващ курс в Люксембург, ЕС

Правата на пътниците в ЕС ще обхванат и пътуванията с автобус и кораб.

Съгласно нови проектозакони хората, пътуващи с автобус или кораб, ще имат същите права като тези, ползващи въздушен или железопътен транспорт, включително право на храна, настаняване в хотел и алтернативни услуги, в случай че пътуването бъде отменено или прекъснато. Когато компаниите не изпълнят изискванията, ще трябва да възстановят на пътниците поне част от стойността на техния билет.

Пътниците с увреждания и с намалена подвижност ще имат право на безплатна помощ по време на тяхното пътуване. Транспортните предприятия ще носят отговорност за загубен или повреден багаж и за причинени травми или смърт на пътници по време на пътуването.

Пътниците също така ще имат право на определена информация за тяхното пътуване и на ефективни процедури за подаване на жалби. Компаниите ще разполагат с два месеца за оспорване на иск от страна на пътник, преди той да бъде счетен за приет.

Пътуващите със самолет и влак се радват на подобни права English от 2005 г. насам. Спазването на правилата струва на авиокомпаниите по около 60 евроцента на пътник. Очаква се разходите за автобусните и корабните компании да са по-ниски. За решаване на споровете ще бъдат създадени независими национални органи. Правилата ще важат за вътрешните и международните маршрути.

„ЕС не може да си позволи различни нива на права на пътниците в зависимост от вида транспорт, който те ползват“, заяви Антонио Таяни - комисарят, отговарящ за транспорта. „С тези два нови регламента ще обхванем всички видове транспорт.“

Предложенията ще повишат качеството на тези два вида транспорт - нещо, което отвореният пазар не успя да направи.

Междувременно Комисията подготвя доклад за спазването на правилата за правата на пътниците от страна на авиокомпаниите. Комисар Таяни обяви намерението си в началото на следващата година да започне действия срещу страните, които не прилагат законите за защита на пътуващите със самолет.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки