Navigacijska pot

Okolju prijazna mobilnost - 12/09/2008

Mesta bodo za en dan za promet zaprla svoje najprometnejše ulice in pozvala prebivalce k drugačnim načinom potovanja na delo in v šolo.

Dan brez avtomobila je del enotedenske kampanje EU, ki poziva k okolju prijaznejšim oblikam prevoza.

Evropski teden mobilnosti Englishfrançais že sedmo leto žanje velik uspeh. To leto bo zaradi skokovitega naraščanja cen nafte in posledic okoljskih sprememb pritegnil še več ljudi. Zamisel se prijema tudi v drugih delih sveta, saj se bodo letošnjemu tednu pridružili še Seul, Tokio in Montreal.

Tokratna tema je čist zrak. Osebna vozila in tovornjaki so največji onesnaževalci zraka v mestih. S tem tudi resno ogrožajo zdravje ljudi, saj je vdihavanje izpušnih plinov povezano s številnimi boleznimi.

Od 16. do 22. septembra se bodo zvrstile prireditve, na katerih bodo obveščali o škodljivih učinkih izpušnih plinov. Mnoga mesta bodo to priložnost izkoristila za uvedbo novih ali boljših storitev javnega prevoza, območij za pešce in kolesarskih stez.

V francoskem Marseilleu bodo merili kakovost zraka v vrtcu in v centru za socialno delo v bližini avtoceste. Več tednov bodo zbirali in analizirali vzorce zraka, rezultate pa predstavili v tednu mobilnosti.

Drugi dogodki:

  • v Zagrebu bo potekal dan izobraževanja, na katerem bodo predstavili naprave za merjenje kakovosti zraka;
  • v Reykjaviku bo na ogled trajnostno urejanje prometa in ohranjanje čistega zraka;
  • v Bruslju bo vsak dan v tednu namenjen različnim oblikam mobilnosti, denimo hoji ali kolesarjenju.

 

V mnogih mestih pa bo osrednji dogodek tedna mobilnosti dan brez avtomobila, ko bo po najprometnejših ulicah mesta prepovedan promet za osebna vozila.Pešci in kolesarji se bodo lahko prosto sprehodili in kolesarili po ulicah, ki so običajno polne osebnih vozil.

Vendar pa enodnevna prepoved prometa za osebna vozila ne pomeni samo zmanjšanje onesnaženosti zraka. Gre tudi za varnejše ulice za otroke, boljši dostop do mest in manjši izpust toplogrednih plinov.

Dogajanje blizu vas English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave