Cale de navigare

Mobilitate verde - 12/09/2008

Timp de o zi, sute de oraşe interzic accesul automobilelor pe arterele principale, cu scopul de a-i convinge pe şoferi să renunţe la deplasarea cu maşina.

„Ziua fără maşini” face parte din campania pe care UE o derulează, timp de o săptămână, pentru a promova mijloacele de transport ecologice.

Aflată deja la a şaptea ediţie, săptămâna europeană a mobilităţii Englishfrançais a înregistrat, încă de la început, un mare succes. Campania din acest an îşi propune să atragă un public şi mai numeros, în condiţiile în care creşterea preţurilor la combustibili şi schimbările climatice suscită din ce în ce mai multe preocupări. Ideea începe să câştige teren şi în alte părţi ale lumii, oraşe precum Seul, Tokyo şi Montreal alăturându-se evenimentului pentru prima dată.

Tema campaniei din acest an este poluarea aerului. În zonele urbane, aceasta se datorează, în cea mai mare parte, maşinilor şi camioanelor. Poluarea aerului reprezintă o ameninţare gravă la adresa sănătăţii – gazele de eşapament fiind la originea a numeroase boli.

În perioada 16-22 septembrie, vor fi organizate o serie de evenimente în cadrul cărora publicul va afla informaţii despre efectele dăunătoare ale gazelor de eşapament. Multe oraşe vor profita de această ocazie pentru a inaugura servicii de transport public îmbunătăţite, zone pietonale sau piste pentru biciclete.

La Marsilia, în Franţa, se va monitoriza calitatea aerului la o grădiniţă şi la un centru social situate lângă o autostradă. Eşantioane de aer vor fi colectate şi analizate timp de mai multe săptămâni, iar rezultatele vor fi anunţate în cadrul săptămânii mobilităţii.

Alte evenimente:

  • Zagreb va găzdui o zi a educaţiei şi o demonstraţie în cadrul căreia se vor folosi echipamente de măsurare a calităţii aerului;
  • Reykjavik va organiza un târg pe tema transportului ecologic şi a calităţii aerului;
  • la Bruxelles, fiecare zi a săptămânii mobilităţii va fi dedicată unui mod diferit de deplasare, precum mersul pe jos sau cu bicicleta.

 

În multe oraşe, cel mai important eveniment al campaniei va fi „ziua fără maşini”, în care se va interzice accesul autoturismelor personale pe arterele principale -  ocazie rară pentru pietoni şi ciclişti de a se plimba în voie pe străzi care, în mod normal, sunt supuse unui trafic intens.

Interzicerea circulaţiei maşinilor timp de o zi nu vizează numai reducerea poluării aerului. Campaniile precedente au evidenţiat şi alte aspecte, precum siguranţa stradală pentru copii, îmbunătăţirea accesului în zonele urbane şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Evenimente organizate în oraşul tău! English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile