Kruimelpad

Groen vervoer - 12/09/2008

In honderden steden wordt een deel van de drukste straten voor een dag afgesloten voor autoverkeer om mensen uit de auto te krijgen.

De autoloze dag is een onderdeel van de EU-campagne om een milieuvriendelijker vervoer te promoten.

De Europese mobiliteitsweek Englishfrançais , die nu aan zijn zevende editie toe is, is al vanaf het begin een groot succes.Verwacht wordt dat er dit jaar nog meer mensen aan mee zullen doen, vanwege de gestegen benzineprijzen en de groeiende ongerustheid over klimaatverandering.Ook in andere delen van de wereld begint dit initiatief aan te slaan:dit keer doen ook Seoul, Tokyo en Montreal mee.

Het thema dit jaar is schone lucht.Auto's en vrachtauto's zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de luchtvervuiling in de stad.En die vormt een grote bedreiging voor de gezondheid, want uitlaatgassen worden met allerlei ziekten in verband gebracht.

Van 16 tot 22 september vinden er tal van evenementen plaats om mensen te informeren over de schadelijke effecten van uitlaatgassen.Veel steden zullen de gelegenheid aangrijpen om nieuw of verbeterd openbaar vervoer te presenteren of nieuwe voetgangersgebieden en fietspaden te openen.

De Franse stad Marseille zal de luchtkwaliteit gaan bewaken in een peuterspeelzaal en een maatschappelijk centrum in de buurt van een drukke autoweg.Enkele weken lang worden luchtmonsters genomen en geanalyseerd, waarvan de resultaten tijdens de mobiliteitsweek bekend worden gemaakt.

Ook elders wordt van alles georganiseerd:

  • Amsterdam houdt een bakfietsparade.
  • Reykjavik organiseert een markt met als thema duurzaam vervoer en schone lucht.
  • Brussel zet elke dag van de week een alternatieve manier van vervoer, zoals fietsen of lopen, in het zonnetje.

 

In veel steden vormt de autoloze dag het hoogtepunt van de mobiliteitsweek. De particuliere auto wordt dan uit een aantal van de drukste straten geweerd.Voetgangers en fietsers krijgen volop de ruimte in straten waar het anders wemelt van de auto's.

Een dagje stad zonder autoverkeer beperkt niet alleen de luchtvervuiling.Bij voorgaande edities is ook gewezen op andere voordelen: de straten worden veiliger voor kinderen, de stad wordt beter bereikbaar en er komen minder broeikasgassen vrij.

Activiteiten bij u in de buurt. English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links