Navigációs útvonal

Mobilitási hét a jó levegőminőség jegyében - 12/09/2008

Több száz város zárja le egy napra legforgalmasabb útjait a közlekedés elől az autóhasználat mérséklését célzó európai kampány alkalmából.

Az autómentes nap a környezetbarát közlekedési megoldások népszerűsítésére hivatott Európai Mobilitási Hét Englishfrançais csúcspontjának számít.

Az immár hetedik éve megrendezett eseménysorozat kezdettől fogva rendkívül sikeres. Az üzemanyagárak jelentős emelkedése és az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt az idei rendezvényt várhatóan minden korábbinál nagyobb érdeklődés kíséri majd. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az ötlet újabban Európán kívül is hódít: ebben az évben Szöul, Tokió és Montreal is csatlakozik az eseménysorozathoz.

A mobilitási hét idei témája a tiszta levegő. A városokban a személygépkocsik és a teherautók a levegőszennyezés fő okozói. A szennyezett levegő komoly egészségügyi kockázatot jelent – a kipufogógázok egy sor betegség kialakulásában szerepet játszanak.

A szeptember 16–22. között megrendezésre kerülő eseményeken az érdeklődők többet is megtudhatnak a kipufogógázok káros hatásairól,számos városban pedig új vagy felújított tömegközlekedési eszközöket, gyalogosövezeteket és kerékpárutakat adnak át a lakosságnak a rendezvénysorozat alkalmából.

A franciaországi Marseilles‑ben a mobilitási héten teszik közzé annak a több hetes méréssorozatnak az eredményét, amelynek során egy forgalmas autóút mellett található óvoda és szociális központ területén vizsgálták a levegőminőséget.

Ízelítő más városok programjából:

  • Zágrábban oktatónap keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a levegőminőség mérésére szolgáló eszközök működésével;
  • Reykjavík vásárt rendez a fenntartható közlekedés és a tiszta levegő témája jegyében;
  • Brüsszelben a hét minden napját más-más közlekedési mód népszerűsítésének szentelik, legyen az a gyaloglás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés.

 

A mobilitási hét legfőbb eseményét az autómentes nap jelenti, melynek során több városban lezárják a legforgalmasabb utakat a gépkocsiforgalom elől. Ritka alkalom ez arra, hogy a gyalogosok és a biciklisták birtokukba vegyék a rendszerint autókkal zsúfolt utcákat.

Az autómentes nap nem csupán a levegőminőség kérdését állítja reflektorfénybe. A korábbi években a kampány a gyerekek számára biztonságosabb utak kiépítésének, a városi hozzáférés javításának és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének szükségességére hívta fel a figyelmet.

Események az Ön lakóhelyén English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek