Navigointipolku

Puhtaamman ilman puolesta - 12/09/2008

Sadat Euroopan kaupungit sulkevat keskustansa autoilta yhdeksi päiväksi ja kannustavat ihmisiä vaihtoehtoisten liikennevälineiden käyttöön.

Autoton päivä on osa kokonaista teemaviikkoa, jolla EU-maat pyrkivät edistämään ympäristöystävällisempiä liikennemuotoja.

Euroopan Liikkujan viikkoa Englishfrançais vietetään 16.–22.9, ja tämän vuoden erityisteemana on ilmanlaatu. Erilaisissa kampanjatapahtumissa tarjotaan tietoa muun muassa pakokaasujen haitoista. Monissa kaupungeissa teemaviikolla otetaan käyttöön uusia tai parannettuja joukkoliikennepalveluja, kävelykatuja ja pyöräteitä.

Esimerkkejä Euroopan kaupunkien tapahtumista:

  • Helsingin keskustassa pihakatualueeksi muutettavassa Espan puiston ympäristössä jaetaan 22.9. yleisölle tietoa joukkoliikenteestä, ilmanlaadusta, melusta sekä vaihtoehtoisista liikkumismuodoista.
  • Marseilles’ssa on usean viikon ajan mitattu ilmanlaatua eräässä moottoritien läheisyydessä sijaitsevassa päiväkodissa. Tulokset julkaistaan kampanjaviikolla.
  • Zagrebissa järjestettävänä tiedotuspäivänä esitellään ilmanlaadun mittaamiseen käytettäviä laitteita.
  • Reykjavikissä järjestettävän kaupunkitapahtuman teemana on kestävä liikenne ja puhdas ilma.
  • Brysselissä omistetaan teemaviikon kukin päivä erilaiselle liikkumismuodolle, kuten kävelemiselle tai pyöräilylle.

Monissa kaupungeissa Liikkujan viikko huipentuu autottomaan päivään, jolloin keskustan katuja suljetaan yksityisautoilta. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarjoutuu kerran vuodessa mahdollisuus vallata kadut autoliikenteeltä.

Liikkujan viikkoa vietetään nyt seitsemättä kertaa, Suomessakin jo kuudetta. Se on saanut alusta asti suuren suosion, japolttoaineiden hinnannousun ja ilmastonmuutostietoisuuden vuoksi tämänvuotisen teemaviikon odotetaan kiinnostavan entistäkin laajempia joukkoja. Vastaavia kampanjoita järjestetään myös muualla maailmassa, mm. Soulissa, Tokiossa ja Montrealissa.

Tänä vuonna kiinnitetään erityistä huomiota ilmanlaatuun, sillä autojen pakokaasut ovat vakava uhka terveydelle. Niillä on todettu olevan yhteys monenlaisiin sairauksiin. Suuri osa kaupunkien saasteista on peräisin autoista.

Aiempina vuosina Liikkujan viikon erityisteemoja ovat olleet lasten liikenneturvallisuus, kaupunkirakenteiden kehittäminen ja kasvihuonekaasujen vähentäminen.

Tutustu eri maiden ja kaupunkien tapahtumiin English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä