Διαδρομή πλοήγησης

Πράσινες μετακινήσεις - 12/09/2008

Για μια μέρα θα κλείσουν οι βασικότεροι άξονες εκατοντάδων πόλεων προκειμένου να αποθαρρυνθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Η "ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις της επταήμερης ευρωπαϊκής εκστρατείας για την προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Englishfrançais , που διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά, είχε τεράστια απήχηση από την πρώτη στιγμή. Η φετινή εκστρατεία αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο λόγω της έκρηξης των τιμών των καυσίμων και της ολοένα μεγαλύτερης ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος και σε άλλα μέρη του κόσμου. Έτσι, στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν και η Σεούλ, το Τόκυο και το Μόντρεαλ.

Φέτος, το κυρίαρχο θέμα είναι ο καθαρός αέρας. Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις αστικές περιοχές. Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, δεδομένου ότι οι εκπομπές καυσαερίων συνδέονται με πολλές ασθένειες.

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίουθα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για τις βλαβερές συνέπειες των καυσαερίων των οχημάτων. Με την ευκαιρία αυτή, πολλές πόλεις θα εγκαινιάσουν νέες ή βελτιωμένες υπηρεσίες μαζικών μεταφορών, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.

Στη Μασσαλία της Γαλλίας θα γίνουν μετρήσεις της ποιότητας του αέρα σε νηπιαγωγείο και κοινωνικό κέντρο που βρίσκονται κοντά σε αυτοκινητόδρομο μεγάλης κυκλοφορίας. Δείγματα του αέρα θα συγκεντρωθούν και θα εξεταστούν, τα δε αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις:

  • Στο Ζάγκρεμπ διοργανώνεται ημέρα ευαισθητοποίησης, με την παρουσίαση διαφόρων οργάνων μέτρησης της ποιότητας του αέρα
  • Στο Ρέυκιαβικ θα πραγματοποιηθεί έκθεση για τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και την ποιότητα του αέρα
  • Στις Βρυξέλλες κάθε μέρα της εβδομάδας θα είναι αφιερωμένη σε έναν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

 

Σε πολλές πόλειςκορυφαία εκδήλωση της εβδομάδας κινητικότητας θα είναι η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, κατά την οποία θα απαγορεύεται η κυκλοφορία ιδιωτικών οχημάτων σε ορισμένους δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Θα είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους πεζούς και τους ποδηλάτες να κυκλοφορήσουν ελεύθερα σε δρόμους όπου συνήθως υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για μια μέρα δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη μείωση της ρύπανσης του αέρα, αλλά και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των δρόμων για τα παιδιά, την ευκολότερη πρόσβαση στις αστικές περιοχές και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εκδηλώσεις στην περιοχή σας! English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι