Sti

Så tager vi cyklerne frem - 12/09/2008

Hundredvis af små og større byer slår et slag for miljøet og lukker nogle af deres mest trafikerede gader af for biler en hel dag.

Den bilfrie dag indgår i EU's kampagneuge for mere miljøvenlige transportformer.

Den europæiske miljøtrafikuge Englishfrançais ruller nu af stabelen for syvende gang og har været et hit lige fra starten. Denne gang ventes kampagnen at vække endnu større interesse på grund af benzinprisernes himmelflugt og den voksende bekymring over klimaændringerne. Idéen er også ved at brede sig til andre dele af verden – i år deltager Seoul, Tokyo og Montreal for første gang.

Årets tema er ren luft. Biler og lastvogne er de store syndere, når det gælder luftforureningen i byerne. Og det er en alvorlig trussel mod vores helbred – udstødningsgasser sættes i forbindelse med mange forskellige sygdomme.

Fra den 16.-22. september oplyser en række arrangementer os om, hvor farlig bilernes udstødning er. Mange byer vil gribe lejligheden til at indføre nye eller bedre offentlige transportformer, fodgængerområder og cykelstier.

I den sydfranske by Marseilles vil man måle luftkvaliteten ved en børnehave og et socialcenter tæt på en befærdet motorvej. Luftprøverne indsamles og analyseres over en række uger, og resultaterne offentliggøres i miljøtrafikugen.

Arrangementer i andre byer:

  • Zagreb holder en uddannelsesdag, hvor deltagerne får demonstreret, hvordan man måler luftkvaliteten
  • Reykjavik holder en bymesse om bæredygtig transport og ren luft
  • Bruxelles sætter hver dag i ugen fokus på en alternativ måde at komme rundt på, f.eks. til fods eller på cykel.

 

I mange byer er den bilfrie dag højdepunktet i miljøtrafikugen. Den dag må ingen privatbiler køre i mange af de mest trafikerede gader. Dermed får fodgængere og cyklister for en gangs skyld gaderne for sig selv uden generende biler.

Den bilfrie dag skal ikke kun mindske luftforureningen, men også sætte fokus på, hvordan vi kan gøre gaderne mere sikre for vores børn, sørge for bedre adgang til byerne og nedbringe udledningen af drivhusgasser.

Se, hvad der sker rundt omkring! English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links