Sökväg

Semestra i Europa lättare än någonsin - 04/08/2008

Semesterfirare på solig strand

Ska du semestra i Europa i sommar? Bra idé. De senaste åren har det blivit mycket enklare att ta en tripp till någon av Europas stränder eller sevärdheter.

Inga gränskontroller mellan de flesta av de 27 EU-länderna, en gemensam valuta i många av dem och körkort som är giltiga i hela EU – det har blivit betydligt lättare att resa i Europa de senaste åren.

Oavsett om du ska åka till Europas stränder, berg eller historiska städer är förmodligen din biljett också billigare än förr, eftersom EU avskaffade flygbolagens monopol under 1990-talet. Det ökade konkurrensen. Dessutom ger dig EU rättigheter när ditt flyg är försenat eller inställt eller när ditt bagage har försvunnit eller skadats English.

Det är inte längre nödvändigt att ta med sig resecheckar eller kontanter när man semestrar i Europa. Om du bor i ett land som har infört euron är avgiften för att ta ut pengar eller betala med kort DeutschEnglishfrançais i ett annat euroland inte högre än hemma.

Priset för att hålla kontakten med familj och vänner därhemma har sjunkit, eftersom mobiltaxorna för samtal från utlandet blev lägre förra året. Priset för att skicka sms kommer också att sjunka snart.

Om du vill avskärma dig totalt från omvärlden under semestern kan det vara bra att känna till larmnumret 112 English. Med det kan du nå räddningstjänster överallt i EU. Och om något går på tok har alla EU-medborgare rätt till gratis akutsjukvård om de är på semester i något av de 27 EU-länderna.

Tack vare det nya husdjurspasset kan du även ta med dig din hund eller katt på semestern!

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar