Navigacijska pot

Dopustovanje v Evropi še nikoli ni bilo tako enostavno - 04/08/2008

Sončenje na plaži

Boste poleti dopustovali v Evropi?Na sončne plaže in v zanimive kraje se je zdaj veliko laže odpraviti kot nekoč.

Med večino 27 držav EU ni več mejnih kontrol, mnoge države so uvedle skupno valuto, vozniška dovoljenja pa veljajo po vsej EU, zato je v zadnjih letih potovanje po Evropi veliko enostavneje.

Če se odpravljate na evropske plaže, v gore ali zgodovinska mesta, bo verjetno cenejša tudi letalska vozovnica, saj je evropska zakonodaja v devetdesetih letih ukinila monopol letalskih družb in s tem okrepila konkurenco. Potnike zdaj ščiti zakonodaja EU, če ima let zamudo ali je odpovedan ali če se prtljaga izgubi ali poškoduje English.

Čekovna knjižica ali gotovina nista več nujno zlo na potovanju v Evropi. Če namreč vaša država uporablja evro, vam za dvig denarja ali plačilo s kartico DeutschEnglishfrançais v drugi državi iz območja evra ne bo treba plačati dodatnih stroškov.

Telefonski pogovori z družino in prijatelji doma so cenejši zaradi lanskoletnega znižanja stroškov za klice iz tujine z mobilnega telefona. Pocenilo se bo tudi pošiljanje kratkih sporočil.

Tudi če se želite na dopustu popolnoma odklopiti od zunanjega sveta, lahko povsod v EU pokličete enotno telefonsko številko za klic v sili 112 English, če boste potrebovali nujno pomoč. Državljani EU na počitnicah v eni od 27 držav EU so tudi upravičeni do brezplačne zdravstvene pomoči, če se znajdejo v težavah.

Z novim potnim listom za živali pa lahko z vami odpotuje tudi vaš hišni ljubljenček.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave