Navigációs útvonal

Európai utazás akadályok nélkül - 04/08/2008

Napfényes tengerparton strandoló emberek

Idén nyáron is sokan töltik szabadságukat valamelyik európai országban. A strandolni és idegen tájakkal megismerkedni vágyó turisták számára napjainkban sokkal kevesebb nehézséggel jár az utazás, mint néhány éve.

Az európai utazás lényegesen leegyszerűsödött az utóbbi évek folyamán: az Unióban a legtöbb helyen megszűnt a belső határellenőrzés, a 27 tagállam közül sokan áttértek a közös valuta, az euró használatára, a tagországokban kiállított jogosítványok pedig az EU egész területén érvényesek.

Az európai strandokra, hegyekbe és történelmi városokba ellátogatni vágyó turisták könnyebben találhatnak kedvező áru jegyeket azoknak az 1990-es években hozott uniós jogszabályoknak köszönhetően, melyek megszűntették a légitársaságok monopolhelyzetét, lendületet adva a versenynek. Az utasok részére az Európai Unió jogokat biztosít járatkésések és járattörlések, valamint poggyászuk elvesztése vagy sérülése English esetén.

Az európai országokba készülő turistáknak ma már nem kell egy köteg utazási csekket kiváltaniuk, vagy nagy mennyiségű készpénzt magukkal vinniük. Jó hír az euróra áttért tagállamok polgárainak, hogy a bankkártyás készpénzfelvétel és fizetés DeutschEnglishfrançais az euróövezeten belül mindenütt ugyanakkora költséggel jár, mint hazájukban.

A külföldről kezdeményezett mobilhívások árának tavalyi csökkentése óta az otthon maradt családtagokkal és barátokkal olcsóbban lehet a nyaralás során tartani a kapcsolatot. A közeljövőben várhatóan az SMS-küldés díjszabása is kedvezőbbé válik.

Vannak, akik nyaralásuk során magányra vágynak, és teljesen ki akarják kapcsolni a külvilágot. Ők is nyugodtan élvezhetik szabadságukat a világtól elzártan annak tudatában, hogy baj esetén az Európai Unió egész területéről ingyenesen hívhatják az egységes európai segélyhívó számot, a 112 English -t. Betegség és baleset esetén pedig a szabadságát Európában töltő uniós polgárokat ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátás illeti meg, függetlenül attól, hogy a 27 tagország melyikében tartózkodnak éppen.

Az EU az állatbarátokra is gondolt: az új kisállatútlevélnek köszönhetően ma már Bodri és Cirmos is elkísérhet bennünket külföldi útjainkra!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek