Cale de navigare

Vămile - de pază la porţile UE - 01/07/2008

Câine poliţist, verificând un morman de bagaje

Pe parcursul ultimelor patru decenii, agenţii vamali au jucat un rol crucial, dar adeseori invizibil, în protejarea cetăţenilor europeni şi în facilitarea comerţului.

La data de 1 iulie 1968, şase ţări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda) au eliminat şi ultimele taxe aplicate bunurilor transportate între teritoriile lor, creând astfel o uniune vamală europeană DeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarpolski.

Odată cu înlăturarea barierelor comerciale dintre statele membre ale entităţii ce avea să devină Uniunea Europeană, uniunea vamală a stabilit şi un tarif comun aplicabil tuturor bunurilor care intrau în aceste ţări.

Astfel, uniunea vamală a condus Europa pe drumul către integrare şi expansiune economică. Patruzeci de ani mai târziu, UE reprezintă cel mai mare bloc comercial din lume, alimentând circa 20% din comerţul mondial. Totuşi, o integrare economică la un asemenea nivel nu ar fi fost posibilă fără un sistem vamal eficient la graniţele externe ale UE.

Peste 140 000 de persoane lucrează în acest domeniu. Acestea joacă un rol esenţial în protejarea graniţelor externe ale Uniunii şi în asigurarea securităţii şi siguranţei europenilor.

În fiecare an, autorităţile vamale din UE verifică aproximativ 1 600 de milioane de tone de mărfuri transportate pe mare şi aproximativ 8 milioane de tone de mărfuri transportate pe calea aerului. Agenţii vamali lucrează cu aproape 183 de milioane de declaraţii vamale – circa şase declaraţii pe secundă.

În prezent, cele 27 de administraţii vamale naţionale colaborează strâns cu alte organe de aplicare a legii, cu întreprinderile şi cu partenerii comerciali principali ai UE, astfel încât să facă faţă provocărilor din ce în ce mai importante pe care le presupune comerţul mondial: protejarea cetăţenilor împotriva produselor periculoase şi combaterea crimei organizate, a terorismului şi a contrabandei.

Comisia sprijină această cooperare, adaptând legislaţia comunitară în direcţia încurajării introducerii de tehnici de gestionare a riscului de ultimă oră şi a creării unui mediu comercial şi vamal informatizat.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile