Kruimelpad

De douane: waakhond van de EU - 01/07/2008

Speurhond snuffelt aan een stel koffers

In de voorbije 40 jaar speelden douaniers een onopvallende maar onmisbare rol bij de bescherming van de EU-burgers en de vergemakkelijking van de handel.

Op 1 juli 1968 schaften zes landen – België, Frankrijk, Duitsland, Italië Luxemburg en Nederland – de laatste invoerrechten op het onderlinge goederenverkeer af: de Europese douane-unie DeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarpolski was een feit. 

De douane-unie maakte niet alleen een einde aan de handelsbelemmeringen tussen de lidstaten van wat later de Europese Unie werd, maar stelde ook gemeenschappelijke tarieven vast voor alle in die landen ingevoerde goederen. 

De douane-unie gaf de aanzet tot verdere economische eenwording en uitbreiding. Veertig jaar later is de EU uitgegroeid tot 's werelds grootste handelsblok, dat ongeveer 20% van de totale wereldhandel voor haar rekening neemt. Maar zonder goede douane aan de buitengrenzen van de EU zou deze economische integratie onmogelijk zijn geweest.

Bij de douane werken meer dan 140 000 mensen. Zij spelen een sleutelrol bij de bewaking van de EU-buitengrenzen en zorgen ervoor dat de Europeanen zich veilig kunnen voelen.

Elk jaar controleert de douane van de EU zo'n 1,6 miljard ton scheepslading en ongeveer 8 miljoen ton luchtvracht. Douaneambtenaren behandelen elk jaar bijna 183 miljoen douaneverklaringen, dat is meer dan zes per seconde.

De 27 nationale douanediensten werken inmiddels nauw samen met politie en justitie, de industrie en de grootste handelspartners van de EU om te kunnen voldoen aan de eisen die de wereldwijde handel stelt: de bescherming van de bevolking tegen gevaarlijke producten en de bestrijding van georganiseerde misdaad, terrorisme en smokkel.

De Commissie helpt de douane daarbij door te zorgen voor moderne risicobeheersingstechnieken en geheel elektronische procedures voor de handel en de douane. Daarvoor moet zij de EU-wetgeving namelijk aanpassen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links