Navigációs útvonal

A vámhatóságok éberen őrzik az uniós határokat - 01/07/2008

Poggyászhalmot szimatoló keresőkutya

Bár munkájukat gyakran a háttérben, a nyilvánosság elől rejtve végzik, az uniós vámtisztviselők rendkívül fontos feladatokat látnak el: immár negyven éve védik az EU polgárainak biztonságát, és segítik a kereskedelmi forgalom lebonyolítását.

1968. július 1-jén hat ország – Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Olaszország – eltörölte az egymással folytatott árukereskedelemre kivetett utolsó vámtételeket is, létrehozva ezzel az európai vámuniót.

A vámunió felszámolta a tagországok közötti kereskedelmi akadályokat, és közös vámtarifát léptetett életbe a kívülről érkező áruk behozatalára.

A vámunió létrejöttének köszönhető az is, hogy Európa megindult a gazdasági integráció kiteljesítése és a bővítés felé vezető úton. Ma, negyven év elteltével, az Európai Unió vezető szerepet tölt be a világkereskedelemben: a globális kereskedelmi forgalom kb. 20%-át bonyolítja le. A külső uniós határok mentén végzett hatékony vámellenőrzés nélkül erre nem kerülhetett volna sor.

A vámhatóságok jelenleg több mint 140 000 embert foglalkoztatnak. A vámtisztviselőkre létfontosságú szerep hárul az Unió külső határainak felügyelete és az európai polgárok biztonságának védelme terén.

Az uniós vámszervek évente mintegy 1600 millió tonna hajórakományt és körülbelül 8 millió tonna repülőgép-rakományt vizsgálnak át, a vámtisztviselők pedig közel 183 millió – azaz másodpercenként kb. hat – vámáru-nyilatkozatot kezelnek.

Napjainkban a 27 uniós tagország vámhatóságai szorosan együttműködnek a bűnüldöző szervekkel, az ipari szereplőkkel és az EU főbb kereskedelmi partnereivel annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni a kereskedelmi globalizáció következtében egyre nagyobb számban jelentkező kihívásoknak. A legfontosabb feladatot az emberek veszélyes termékekkel szembeni védelme, továbbá a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a csempészet elleni küzdelem jelenti.

Az eredményes fellépést segítendő az Európai Bizottság vezető szerepet vállal a legkorszerűbb kockázatkezelési eljárások bevezetésére, a papírmentes (elektronikus) vámkezelési és kereskedési környezet kialakítására, és az ehhez szükséges jogszabályi módosítások elvégzésére irányuló törekvésekben.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek