Διαδρομή πλοήγησης

Οι τελωνειακές αρχές, φύλακες των ευρωπαϊκών συνόρων - 01/07/2008

Εκπαιδευμένος σκύλος μυρίζει αποσκευές

Επί σαράντα χρόνια τώρα, οι τελωνειακοί είναι οι αφανείς ήρωες που προστατεύουν τους πολίτες της ΕΕ και διευκολύνουν το εμπόριο.

Την 1η Ιουλίου 1968, έξι χώρες – το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία – κατάργησαν τους τελευταίους δασμούς στις μεταξύ τους εμπορευματικές συναλλαγές, ιδρύοντας έτσι την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση DeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarpolski.

Παράλληλα με την κατάργηση των εμπορικών φραγμών μεταξύ τους, τα κράτη μέλη της τελωνειακής αυτής ένωσης, που έμελλε να εξελιχθεί στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιέρωσαν κοινό δασμολόγιο για όλα τα εμπορεύματα που εισάγονται στο έδαφός τους.

Η τελωνειακή Ένωση υπήρξε η απαρχή της οικονομικής ολοκλήρωσης και επέκτασης της Ευρώπης. Σαράντα χρόνια αργότερα, η ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 20% του παγκόσμιου εμπορίου. Όμως, χωρίς αποτελεσματικές τελωνειακές αρχές στα σύνορά της, αυτή η οικονομική ολοκλήρωση δεν θα ήταν δυνατή.

Περισσότερα από 140.000 άτομα απασχολούνται στις τελωνειακές υπηρεσίες, διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στην αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην ασφάλεια και την προστασία των Ευρωπαίων.

Κάθε χρόνο, τα τελωνεία της ΕΕ ελέγχουν 1.600 εκατομμύρια τόνους φορτίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης και περίπου 8 εκατομμύρια τόνους φορτίου που μεταφέρεται αεροπορικώς. Οι τελωνειακές υπηρεσίες διεκπεραιώνουν περίπου 183 εκατομμύρια τελωνειακές διασαφήσεις – που σημαίνει έξι ανά δευτερόλεπτο!

Σήμερα, οι τελωνειακές υπηρεσίες των 27 κρατών μελών συνεργάζονται στενά και με άλλους φορείς επιβολής του νόμου, με τις βιομηχανίες και τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις του διεθνούς εμπορίου, όπως, την προστασία των πολιτών από επικίνδυνα προϊόντα και την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου.

Στο πλευρό των τελωνειακών υπηρεσιών, η Επιτροπή, προσαρμόζοντας ανάλογα την κοινοτική νομοθεσία, πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την εισαγωγή υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση των κινδύνων και για τη δημιουργία ενός λιγότερο γραφειοκρατικού περιβάλλοντος εμπορικών συναλλαγών και τελωνειακών διαδικασιών.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι