Навигационна пътека

Митниците контролират достъпа до ЕС - 01/07/2008

Обучено куче проверява купчина багаж

През последните четири десетилетия митническите служители играят много важна, но често незабележима роля в защитата на гражданите на ЕС и улесняването на търговията.

На 1 юли 1968 г. шест страни – Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия – премахват последните мита върху движението на стоки помежду си, създавайки Европейски митнически съюз DeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarpolski .

Освен че премахва търговските бариери между страните членки на бъдещия Европейски съюз, митническият съюз установява обща тарифа за всички стоки, влизащи в тези страни. 

Той насочва Европа по пътя на по-пълната икономическа интеграция и развитие.Четиридесет години по-късно ЕС е най-големият търговски блок в света, като на него се падат около 20 % от световната търговия. Но без ефикасни митници по външните граници на Съюза такава икономическа интеграция не би била възможна.

Над 140 000 души работят в митниците. Те играят важна роля в охраната на външните граници на ЕС и в гарантирането на безопасността и сигурността на европейците.

Всяка година митниците на ЕС проверяват около 1600 тона корабни товари и близо 8 млн. тона въздушни товари.Митническите служители обработват почти 183 млн. митнически декларации – около 6 всяка секунда.

Днес 27 национални митнически служби работят в тясно сътрудничество с други правоприлагащи агенции, индустрията и най-големите търговски партньори на ЕС, за да отговорят на нарастващите предизвикателства на международната търговия:защита на хората от опасни продукти и борба с организираната престъпност, тероризма и контрабандата.

За да им помогне да успеят, Комисията полага усилия за въвеждане на най-съвременни техники за управление на риска и за създаване на компютъризирана търговска и митническа среда без документи на хартия, като променя правото на ЕС за тази цел.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки