Sökväg

Krafttag mot vilseledande biljettförsäljning - 08/05/2008

Flygpassagerare som väntar på att få stiga ombord.

Det är fortfarande ett vågspel att köpa flygbiljetter på nätet – en tredjedel av konsumenterna blir ”lurade eller vilseledda”, enligt en ny EU-rapport.

Hälften av de webbplatser som anses vilseleda konsumenterna eller som använder otillbörliga metoder har tvingats bättra sig, rapporterar EU-kommissionen.

Myndigheterna undersökte i höstas 386 webbplatser i 13 EU-länder och i Norge och 137 av dem fick klagomål –­ men hälften har rättat sig. En ny rapport visar dock att konsumenter som köper flygbiljetter fortfarande ställs inför ”allvarliga och bestående problem”.

Bristerna i samband med försäljning av flygbiljetter English uppdagades som en del av EU:s tillslag mot resebranschen English, en systematisk kontroll som gjordes samtidigt i olika EU-länder för att utreda om företagen bröt mot konsumentlagstiftningen.

Vid tillslaget upptäckte man problem med försäljning av flygbiljetter, förklarar konsumentkommissionär Meglena Kuneva: ”Jag hoppas att företagen nu har insett att kommissionen är fast besluten att agera i konsumenternas intresse när det är nödvändigt.” Hon tillägger att om företagen inte förbättrar sina försäljnings- och marknadsföringsrutiner senast den 1 maj 2009, så har EU-kommissionen ”inget annat val än att gripa in”.

Utredningen är inriktad på oskäliga avtalsvillkor, t.ex. webbplatser där de dyraste biljetterna automatiskt visas först. Följande framkom under utredningen:

  • En tredjedel av webbplatserna föranledde ingripanden för brott mot konsumentlagstiftningen.
  • Många webbplatser hade flera problem med vilseledande prisangivelser och otillåtna avtalsvillkor. En del annonserade dessutom erbjudanden som sedan inte fanns.
  • Problemen genomsyrar hela resebranschen – från flygbolagen till researrangörerna.
  • Nationella och internationella företag har inte varit lika bra på att bättra sig: Medan 55 % av de nationella webbplatserna rättade sig efter klagomålen, såg man bara förbättringar i 9 % av de gränsöverskridande ärendena (då klagomålen gäller ett företag som har sitt säte i ett annat land).
  • Öppenhetsproblem: i de flesta länderna kan man inte offentliggöra vilka företag som bryter mot lagen medan ärendena ännu handläggs. Resultaten av några nationella undersökningar English har dock offentliggjorts.

EU vill att det först annonserade priset ska vara det pris man slutligen får betala, att begränsningar i specialerbjudanden ska förklaras tydligt och att avtalsvillkoren ska finnas på konsumentens modersmål.

EU kommer att fortsätta att följa händelseutvecklingen fram till maj 2009 innan man beslutar om eventuella ytterligare åtgärder.

EU:s portal om luftfarten English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar