Cale de navigare

Practici neloiale în vânzarea biletelor de avion – UE somează companiile aeriene să ia măsuri - 08/05/2008

Pasageri gata de plecare

Cumpărarea on-line a unui bilet de avion este încă o operaţiune riscantă – o treime din consumatori sunt „înşelaţi, induşi în eroare sau nelămuriţi”, se arată într-un raport al UE.

Jumătate din site-urile de internet care au fost identificate ca utilizând  practici înşelătoare au fost obligate să remedieze situaţia, a anunţat UE.

Din cele 386 de site-uri verificate (din 13 state membre şi Norvegia), 137 au fost penalizate, însă doar jumătate dintre acestea au luat măsuri. Potrivit unui raport publicat recent, consumatorii care cumpără on-line bilete de avion încă se confruntă cu „probleme grave şi repetate”. 

Concluziile investigaţiei English au fost publicate în cadrul unei verificări minuţioase a companiilor aeriene English , operaţiune sistematică realizată de UE în diferite state membre simultan, cu scopul identificării cazurilor de încălcare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor.

Controlul a scos la iveală probleme legate de comercializarea biletelor în întreaga industrie aeriană, a explicat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva. „Sper că operatorii sunt acum conştienţi de cât de hotărâtă este Comisia să acţioneze în numele consumatorilor, ori de câte ori este necesar”, a spus dna Kuneva, adăugând că liniile aeriene vizate trebuie să-şi îmbunătăţească practicile comerciale şi de marketing până la data de 1 mai 2009. După această dată, dacă nu apar îmbunătăţiri, Comisia „nu va avea de ales şi va trebui să intervină”.

Investigaţia a vizat, în primul rând, clauzele contractuale abuzive incluzând, de exemplu, site-urile care preselectează cele mai costisitoare opţiuni de zbor. Acestea sunt principalele concluzii:

  • pentru o treime din site-uri, a fost necesar să se ia măsuri de sancţionare pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor;
  • numeroase site-uri au prezentat mai multe nereguli – preţuri înşelătoare, clauze contractuale ilegale şi oferte promoţionale care erau indisponibile;
  • problemele apar în întregul sector, de la companii aeriene la operatori de turism;
  • atunci când este vorba de punerea în conformitate cu legislaţia sau de eliminarea practicilor abuzive, s-a constat că, în funcţie de tipul de infracţiune (naţională sau transfrontalieră), situaţia este diferită: în vreme ce 55% din site-urile naţionale au fost modificate, doar în 9% din cazurile transfrontaliere (când plângerea viza o companie care operează dintr-o altă ţară) s-a înregistrat o ameliorare;
  • ipsă de transparenţă, din moment ce majoritatea ţărilor UE nu sunt în măsură să facă publică lista companiilor incriminate, atâta timp cât ancheta judiciară nu s-a încheiat. Au fost publicate, totuşi, o serie de anchete naţionale English privind site-urile de internet care se ocupă cu vânzarea on-line a biletelor de avion.

UE doreşte ca primul preţ anunţat să fie preţul definitiv, ca eventualele condiţii aplicabile ofertelor speciale să fie clar indicate şi ca prevederile contractuale să fie disponibile în limba maternă a consumatorilor. 

Acţiunile de control se vor intensifica, iar UE va monitoriza progresele înregistrate, urmând ca la data de 1 mai 2009 să decidă ce intervenţii se impun.

Site-ul UE consacrat transportului aerian English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile