Навигационна пътека

EС към авиокомпаниите:„Действайте сега или ние ще действаме“ - 08/05/2008

Очакващи отпътуването си пътници

Покупката на самолетен билет онлайн все още носи риск – една трета от потребителите са „били измамени, подведени или объркани“, се посочва в доклад на ЕС.

Половината от уебсайтовете, подвеждащи потребителите или използващи некоректни практики, бяха принудени да коригират дейността си, обяви ЕС.

От 386 наблюдавани сайта (в 13 страни от ЕС и Норвегия) 137 са санкционирани, но едва половината от тях са извършили някакви подобрения. Доклад показва, че купуващите онлайн самолетни билети потребители все още са изправени пред „сериозни и постоянни проблеми“. 

Разкритията за самолетните билети English са резултат от проверка на авиокомпаниите от ЕС English – систематична проверка, извършвана едновременно в различни страни от Съюза, за да се разследват нарушения на законите за защита на потребителите.

Проверката разкри проблеми с продажбите на самолетни билети, обясни комисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. „Надявам се, че операторите са разбрали решимостта на Комисията да действа от името на потребителите, където това е необходимо“, каза тя, допълвайки, че ако въпросните авиокомпании не подобрят практиките си на продажби и маркетинг до 1 май 2009 г., Комисията „няма да има друг избор, освен да се намеси“.

Проверката бе съсредоточена върху некоректните договорни условия, включващи например сайтове, които предварително подбират най-скъпите възможности. Основните заключения са:

  • при една трета от сайтовете са нужни действия за санкциониране на нарушения на законите за защита на потребителите;
  • много сайтове имат множество проблеми – подвеждащи цени, нередовни договорни условия и несъществуващи рекламни предложения;
  • проблеми има навсякъде - от авиокомпаниите до туроператорите;
  • нивата на прилагане/коригиране са различни за националните и трансграничните нарушения. Докато 55 % от националните сайтове са били коригирани, едва при 9 % от трансграничните случаи има подобрение (когато оплакването се отнася до компания, действаща от друга страна);
  • липса на прозрачност, тъй като повечето страни от ЕС не са в състояние да публикуват списък на нарушителите, докато случаите все още са в съда. Публикувани бяха обаче някои национални проучвания на сайтовете за онлайн резервации English.

ЕС би искал първата рекламирана цена да бъде и последната платена цена, ясно обозначаване на всякакви ограничения за специалните оферти, както и справедливи договори на разположение на потребителите на техния роден език. 

Работата по прилагането ще бъде засилена и ЕС ще следи събитията до май 2009 г. преди да реши къде е необходимо да се намеси.

Сайт на ЕС за въздушен транспорт English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки