Navigacijska pot

Nebo brez meja - 28/03/2008

Letalo vzleta v modro nebo

Novo obdobje za evropska potovanja z letalom: odprava mejnih kontrol na letališčih med večino držav članic EU in konec omejitev za čezatlantske lete.

Samo nekaj mesecev po razširitvi schengenskega območja DeutschEnglishfrançais na kopenske in morske meje 9 novih držav je od 30. marca konec tudi mejnih kontrol na letališčih.

Za evropske državljane so zdaj mejne kontrole pri prečkanju zračnih, morskih ali kopenskih meja med 24 sodelujočimi državami stvar preteklosti. Državljani držav, ki niso članice EU, DeutschEnglishfrançais bodo za vse države schengenskega območja potrebovali le en vizum.

Letalski prevoz pa ni enostavnejši le na tej strani Atlantika – začel je veljati tudi sporazum o odprtem nebu Englishfrançais, ki ga je EU podpisala z ZDA 30. aprila 2007 in ki odpira nove možnosti za letalske potnike. Sporazum odpravlja omejitve za polete na trgu, ki predstavlja 60 % svetovnega letalskega prometa. Obe strani pričakujeta, da bo v prvih petih letih veljave potrošnikom prinesel za 15 milijard EUR koristi in na obeh straneh Atlantika ustvaril 80 000 novih delovnih mest.

Čezatlantske letalske poti ne bodo več dobičkonosen privilegij peščice letalskih družb. Od zdaj lahko evropski in ameriški letalski prevozniki prosto letijo na katera koli letališča na ozemlju obeh podpisnic ter od tam naprej do drugih ciljev. Evropski komisar za promet DeutschEnglishfrançais Jacques Barrot je sporazum pozdravil kot „velik korak naprej na področju mednarodnega letalskega prometa“ ter poudaril, da so koristi že opazne.

Sporazum je del načrta EU za oblikovanje skupnega zračnega prostora Englishfrançais, ki naj bi do leta 2010 zajel sosednje države EU v Sredozemlju in na vzhodu ter ZDA. S tesnejšo povezanostjo se bodo odprli trgi, EU pa bo lahko zagotovila tudi višje varnostne standarde za mednarodno potovanje.

Pogajanja o naslednjem sporazumu o odprtem nebu se bodo začela konec maja. Z novim sporazum naj bi se skupni trg letalskega prometa med EU in ZDA še utrdil in še bolj odprl.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave