Kruimelpad

Hemel zonder grenzen - 28/03/2008

Opstijgend vliegtuig

De afschaffing van de grenscontroles bij vluchten tussen de meeste EU-landen en van de beperkingen op transatlantische vluchten luidt een nieuw tijdperk voor de luchtvaart in.

Nauwelijks een paar maanden na de afschaffing van de controles aan de grenzen DeutschEnglishfrançais van nog eens negen landen, worden op 30 maart ook in luchthavens de grenscontroles geschrapt.

Europese burgers kunnen nu ongehinderd door de lucht, over zee of over land reizen tussen 24 landen, en bezoekers van buiten de EU DeutschEnglishfrançais hebben er maar één visum nodig.

Maar niet alleen binnen Europa krijgen vliegtuigpassagiers het voortaan heel wat gemakkelijker: ook de overeenkomst met de VS over "open skies Englishfrançais" van 30 april 2007 treedt in werking. Verwacht wordt dat deze overeenkomst om beperkingen voor de luchtvaart op te heffen in een gebied waar 60% van het wereldluchtverkeer plaatsvindt, de klanten in de eerste vijf jaar meer dan 15 miljard euro voordeel zal opleveren en in de VS en de EU samen 80 000 nieuwe banen zal creëren.

Transatlantische vluchten zullen niet langer een winstgevend privilege van enkele maatschappijen zijn. Alle maatschappijen uit de EU en de VS mogen voortaan vrij vluchten naar en vanuit elkaars grondgebied inleggen. EU-commissaris voor vervoer DeutschEnglishfrançais Barrot noemt de overeenkomst een grote stap voorwaarts voor de internationale luchtvaart en zegt dat de voordelen ervan nu al merkbaar zijn.

De overeenkomst met de VS maakt deel uit van een nog ambitieuzer plan van de EU: tegen 2010 wil zij, naast de VS, ook nog de buurlanden aan de Middellandse Zee en de landen verder naar het Oosten opnemen in een gemeenschappelijke luchtvaartruimte Englishfrançais. Deze nauwere betrekkingen gooien niet alleen de markten open, maar laten de EU ook toe te zorgen voor hogere veiligheidsnormen in de internationale luchtvaart.

Eind mei beginnen de onderhandelingen over een tweede "open skies"-overeenkomst. Het is de bedoeling de luchtvaart tussen de EU en de VS nog verder te liberaliseren.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links