Navigációs útvonal

Égbolt határok nélkül - 28/03/2008

Repülőgép a magasban

Új korszak nyílik az európai légi utazásban: nem lesz belső határellenőrzés a schengeni övezet repülőterein, és megszűnnek a tengerentúli járatokra vonatkozó korlátozások.

Néhány hónap telt el csupán azóta, hogy az útlevél-ellenőrzés nélküli európai uniós övezet DeutschEnglishfrançais kilenc országgal bővült, máris újabb eredményekről számolhatunk be: március 30-ától megszűnik a belső határellenőrzés a térség repülőterein.

Utazzanak repülőn, hajón vagy gépkocsival a schengeni megállapodásban részt vevő 24 országon belül, az európaiak számára az útiokmány-ellenőrzés már a múlté. Az EU-ba látogatóknak DeutschEnglishfrançais pedig csak egyetlen vízumra van szükségük ahhoz, hogy e térségben utazhassanak.

A repülés azonban nem csupán az Atlanti óceán innenső oldalán lesz könnyebb – ígéretes fejlemény a légi utasok szempontjából, hogy az EU és az Egyesült Államok közötti „nyitott égbolt” Englishfrançais elnevezésű megállapodás is hatályba lépett. A 2007. április 30-án aláírt megállapodás feloldja a légiközlekedési korlátozásokat a világ légi forgalmának mintegy 60%-át kitevő piacon. Ez az első öt év során várhatóan több mint 15 milliárd euró megtakarítást eredményez a fogyasztóknak, és az EU-ban és az USA-ban együttvéve 80 000 új munkahelyet teremt.

A tengerentúli légi utasszállítás nem lesz többé néhány szerencsés légitársaság kiváltsága, hanem bármely uniós és egyesült államokbeli légitársaság indíthat járatot a másik fél területén lévő repülőterekre, majd onnan tovább más célállomásokra. Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedésért felelős tagja DeutschEnglishfrançais üdvözölte és „a nemzetközi légi közlekedésben nagy előrelépésként” értékelte a megállapodást, melynek kedvező hatásai véleménye szerint máris érzékelhetők.

A megállapodás szervesen illeszkedik az EU átfogó tervébe, hogy 2010-ig közös légteret Englishfrançais hozzon létre többek között a földközi-tengeri és a keletre fekvő szomszédos országokkal, valamint az Egyesült Államokkal. A szorosabb kapcsolatok jóval többet jelentenek a piacok megnyitásánál: hozzájárulnak ahhoz is, hogy az EU a nemzetközi utazást szigorúbb szabályozással biztonságosabbá tehesse.

Május végén újabb tárgyalások kezdődnek egy második „nyitott égbolt” megállapodás megkötése céljából. A felek az EU és az USA között kialakuló légiközlekedési piacot kívánják megszilárdítani és még tovább liberalizálni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek