Διαδρομή πλοήγησης

Οι ουρανοί είναι δικοί σας! - 28/03/2008

Αεροπλάνο διασχίζει τους αιθέρες.

Μια νέα σελίδα ανοίγει για τα αεροπορικά ταξίδια στην ΕΕ: καταργούνται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια των περισσοτέρων χωρών  της ΕΕ, αλλά και οι περιορισμοί στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Λίγους μόλις μήνες μετά την επέκταση της ευρωπαϊκής ζώνης ελεύθερης διέλευσης DeutschEnglishfrançais σε εννέα επιπλέον χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καταργούνται και οι συνοριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια (στις 30 Mαρτίου).

Για τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν από και προς τις 24 συγκεκριμένες χώρες – δια ξηράς, δια θαλάσσης ή δι' αέρος – οι συνοριακοί έλεγχοι ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Επιπλέον, οι  επισκέπτες της ΕΕ DeutschEnglishfrançais χρειάζονται μόνο μία θεώρηση εισόδου (βίζα) για να ταξιδεύουν σε όλες αυτές τις χώρες.

Αλλά τα ταξίδια δεν έγιναν ευκολότερα μόνο στη μια πλευρά του Ατλαντικού. Ήδη έχει αρχίσει να ισχύει η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ "ανοιχτοί ουρανοί" Englishfrançais, η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ταξιδιώτες. Η συμφωνία αυτή (που υπεγράφη στις 30 Απριλίου 2007), καταργώντας τους περιορισμούς των πτήσεων σε μια αγορά που αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας κυκλοφορίας, αναμένεται να αποφέρει στους καταναλωτές οφέλη άνω των 15 δις ευρώ μέσα στα πρώτα πέντε έτη εφαρμογής της, αλλά και να δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

Οι υπερατλαντικές πτήσεις δεν θα αποτελούν πλέον το μονοπώλιο μερικών προνομιούχων αεροπορικών εταιρειών. Στο εξής θα μπορούν όλοι οι αερομεταφορείς της ΕΕ και των ΗΠΑ να πετούν ελεύθερα από και προς τα αεροδρόμια των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, και από τα αεροδρόμια αυτά προς άλλους προορισμούς. Ο Επίτροπος Μεταφορών DeutschEnglishfrançais κ. Μπαρό χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “ένα σημαντικό βήμα στον τομέα των διεθνών αεροπορικών μεταφορών” και πρόσθεσε ότι τα οφέλη έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου της ΕΕ για τη δημιουργία μέχρι το 2010 ενός κοινού εναέριου χώρου Englishfrançais ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου αλλά και τις χώρες που βρίσκονται πιο ανατολικά, καθώς και τις ΗΠΑ. Η σύσφιξη των σχέσεων με τις χώρες αυτές δεν θα συμβάλει μόνο στο άνοιγμα νέων αγορών, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να καθιερώσειαυστηρότερους κανόνες ασφαλείαςστα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

Οι διαπραγματεύσεις για μια δεύτερη συμφωνία «ανοιχτών ουρανών» θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου, με στόχο τη σταδιακή εγκαθίδρυση μιας αγοράς εναέριων μεταφορών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, και τη θέσπιση μέτρων για μεγαλύτερη απελευθέρωση των μεταφορών αυτών.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι