Навигационна пътека

Небе без граници - 28/03/2008

Извисил се в синьото небе самолет

Отмяната на проверките по летищата между повечето страни в ЕС и премахването на ограниченията за трансатлантическите полети бележат нова ера за въздушния транспорт.

Броени месеци, след като зоната за пътуване без паспорти в ЕС DeutschEnglishfrançais се разшири на изток, включвайки още девет страни, граничните проверки по летищата също бяха премахнати (30 март).

За европейците, пътуващи  между 24-те въпросни страни - независимо дали по въздух, суша или вода - граничните проверки са вече част от миналото. А посетителите в ЕС DeutschEnglishfrançais се нуждаят от само една виза, за да пътуват във всички тези страни.

Не само от тази страна на Атлантика летенето става по-лесно – споразумението „Открито небе“ Englishfrançais между ЕС и САЩ, което също влезе в сила, разкрива многообещаващи перспективи пред самолетните пътници. Това споразумение (подписано със САЩ на 30.4.2007 г.) премахва ограниченията за полети на пазар, на който се падат 60% от световния трафик, като се очаква то да донесе на потребителите ползи в размер на 15 млрд. евро през първите пет години и да създаде общо 80 000 нови работни места в ЕС и в САЩ.

Трансатлантическите полети вече няма да са доходоносна привилегия за няколко избрани компании. Вместо това европейските и американските авиокомпании ще бъдат свободни да летят до летища в ЕС или САЩ и от там до други дестинации. Комисарят по транспорта на ЕС DeutschEnglishfrançais Баро приветства споразумението като „голяма стъпка напред в международното въздухоплаване“ и допълни, че ползите вече се усещат.

Споразумението е част от цялостния план на ЕС за създаване на общо въздухоплавателно пространство Englishfrançais до 2010 г., което да включва съседите на Съюза в Средиземноморието и страните пò на изток, както и САЩ. Тези по-тесни отношения ще доведат до нещо повече от отваряне на пазарите – те ще позволят на ЕС да гарантира по-високи стандарти на безопасност за международните пътувания.

Преговорите по второ споразумение „Открито небе“ започват в края на май, като целта е да се консолидира европейско-американския пазар на въздушния транспорт, докато е в процес на оформяне и да се въведе по-нататъшна либерализация.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки