Navigacijska pot

Čezmejni pregon nevarnih voznikov - 19/03/2008

Skupina mladih v vozilu kabriolet

Z neprizanesljivim obravnavanjem nevarne vožnje v tujini do varnejših evropskih cest.

Tri četrtine vseh smrtnih žrtev zaradi prometnih nesreč v Evropi zakrivijo prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola, neupoštevanje rdeče luči na semaforju in neuporaba varnostnega pasu.Po zdajšnji ureditvi voznikom, ki se tako vedejo zunaj države, v kateri je registrirano njihovo vozilo, ne grozi pregon, čeprav bi s svojim ravnanjem lahko povzročili smrt drugih udeležencev v prometu.Zdaj se obetajo spremembe.

Evropska komisija želi s svojo pobudo o varnosti v cestnem prometu zagotoviti, da bo voznik odgovoren za svoje ravnanje tudi na tujem. Zato je predlagala pravni okvir z omrežjem za izmenjavo podatkov, s katerim bi lahko izsledili kršitelje povsod po EU.

EU želi do leta 2010 prepoloviti število smrtnih žrtev prometnih nesreč iz leta 2001, ko je na evropskih cestah umrlo kar 54 000 ljudi.Kljub napredku na tem področju je leta 2007 v prometnih nesrečah umrlo 43 000 ljudi – kot če bi v Evropi vsak teden strmoglavilo pet letal!

Do zdaj uvedeni ukrepi so imeli le omejen učinek.Leta 2003 je Evropska komisija predstavila nekaj prostovoljnih dobrih praks za spremljanje uveljavljanja cestnoprometnih predpisov.Toda kot kažejo razmere, takšne smernice ne prinašajo zaželenih rezultatov.

Komisija zato upa, da bodo najnovejši predlogi znatno zmanjšali število smrtnih žrtev na cestah.

Vprašanja in odgovori o predlogu Komisije Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave