Navigációs útvonal

Adatcserével a biztonságosabb autózásért - 19/03/2008

Kabrioletben utazó fiatalok

A jövőben a külföldi közlekedési szabálysértések elkövetőit hazájukban is utoléri a törvény.

Európában a halálos közúti balesetek háromnegyede négy okra vezethető vissza: a gyorshajtásra, az ittas vezetésre, a piros jelzésen való áthajtásra és a biztonsági öv használatának mellőzésére. Ha azonban a gépkocsivezető e szabálysértések bármelyikét külföldön követi el, akkor megússza a dolgot büntetés nélkül, jóllehet a gondatlanság akár emberéletbe is kerülhet. Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozik.

Az EU közlekedésbiztonsági politikájába illeszkedő új bizottsági javaslat elfogadása után a külföldön elkövetett fenti szabálysértések büntethetők lesznek. Ezt az ilyen esetekre vonatkozó új jogi keret és az elkövetők azonosítását lehetővé tevő, a tagországok hatóságait összekötő elektronikus adatcsere-hálózat biztosítja majd.

Az EU 2001-ben azt a célt tűzte ki, hogy tíz év alatt felére csökkenti a közúti balesetek halálos áldozatainak számát. Abban az évben 54 000 ember vesztette életét az európai utakon. Az elért javulás ellenére 2007‑ben a balesetek még mindig 43 000 áldozatot követeltek. Ez olyan, mintha Európában minden héten öt utasszállító repülőgép zuhanna le.

Az eddigi intézkedések csak korlátozott hatást gyakoroltak. A Bizottság 2003‑ban cselekvési programot fogadott el, amely önkéntes fellépésre buzdított például a közlekedési szabályok betartatása terén bevált módszerek terjesztésében. Az azóta napvilágot látott adatok azonban azt mutatják, hogy az efféle iránymutatások nem hozzák meg a kívánt eredményt.

A mostani javaslattól a Bizottság azt várja, hogy jelentős mértékben csökkenti majd a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát.

Kérdések és válaszok az új javaslatról Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek