Навигационна пътека

Повече безопасност по пътищата - 19/03/2008


 Младежи в кабриолет

Край на безнаказаното опасно шофиране в чужбина

Три четвърти от смъртните случаи по пътищата на Европа са резултат от превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние, неспиране на червен светофар и неизползване на предпазния колан. Понастоящем, ако извършите едно от тези неща извън страната, в която е регистрирана колата ви, ще останете ненаказани, дори и да убиете някой. Това предстои да се промени.

Последната инициатива за пътна безопасност češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska на ЕС цели да направи шофьора отговорен за поведението му зад волана чрез нова правна рамка, подпомогната от мрежа за обмен на данни за по-лесно идентифициране на нарушителите в целия ЕС.

ЕС се стреми да намали броя на смъртните случаи по пътищата наполовина до 2010 г. в сравнение с 2001 г., когато по пътищата на Европа загиват 54 000 души. Въпреки постигнатия напредък жертвите през 2007 г. са 43 000 души. Това са 5 самолетни катастрофи на седмица в Европа!

Приетите досега мерки имат ограничен ефект. През 2003 г. Комисията въведе доброволни добри практики за надзор над прилагането на правилата за движение. Тенденциите показват, че тези напътствия не дават желаните резултати.

Очаква се новите предложения радикално да намалят броя на жертвите по пътищата.

Въпроси и отговори Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки