Navigacijska pot

Uvedba pobude „Čisto nebo“ - 05/02/2008

Kondenzacijske sledi letala na modrem nebu

Skupna tehnološka pobuda „Čisto nebo“ združuje javne in zasebne partnerje, ki bodo upoštevali okolje, inovacije in konkurenčnost pri razvoju zrakoplovov.

Letalski sektor se spopada s pomembnimi izzivi. Njegov delež pri skupnih emisijah toplogrednih plinov zdaj znaša 3 %, vendar se bo povečal zaradi stalne rasti zračnega prometa. Letala so tudi med glavnimi viri zvočnega onesnaženja. Evropska letalska industrija se tudi spopada z vedno močnejšo svetovno konkurenco.

Evropska unija se je zato odločila za novo javno-zasebno partnerstvo, ki povezuje glavne sogovornike v letalski industriji in svetu raziskav.

Danes je uvedla skupno tehnološko pobudo „Čisto nebo“ English, ki združuje 86 organizacij iz 16 držav, 54 podjetij, od teh 20 malih in srednje velikih podjetij, 15 raziskovalnih središč in 17 univerz.

Ta novodobna partnerstva so proizvod posebnega programa „Sodelovanje“  7. evropskega  okvirnega programa English na področju raziskav in razvoja. Pobuda ima na voljo proračunska sredstva v višini 1,6 milijarde EUR (od tega 800 milijonov EUR iz 7. okvirnega programa), s katerimi bo spodbudila razvoj inovacijskih tehnologij za novo generacijo „zelenih zrakoplovov“.

Pobuda „Čisto nebo“ obsega šest tehničnih področij English („integriranih tehnoloških demonstratorjev“), od motorjev do oblikovanja zrakoplovov. Ocenjevalec tehnologije English bo analiziral rezultate raziskav, od preskusne faze do poskusnih letov. 

S pobudo „Čisto nebo“ bo do leta 2020 mogoče znižati izpuste CO2 za 50 %, izpuste NOx za 80 % in zvočno onesnaženje za 50 %, pri tem pa bodo pri razvoju proizvodov upoštevali njihovo ekološko življenjsko dobo – od zamisli do izdelave, vzdrževanja in uničenja/recikliranja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave