Cale de navigare

Programul „Clean Sky” îşi ia avânt - 05/02/2008

Urmele  lăsate de un avion pe  cerul albastru

Iniţiativa tehnologică comună „Clean Sky” („cer curat”) reuneşte parteneri publici şi privaţi, cu scopul de a dezvolta transportul aerian, acordând atenţie, în egală măsură, protecţiei mediului, inovaţiei şi competitivităţii.

Sectorul aviatic se află în faţa unor mize majore. Contribuţia sa la ansamblul emisiilor de gaze cu efect de seră, estimată în prezent la 3%, riscă să se mărească odată cu creşterea constantă a traficului aerian. Transportul aerian reprezintă, de asemenea, una dintre principalele surse de poluare sonoră. Şi, nu în ultimul rând, industria aeronautică europeană se confruntă cu o concurenţă mondială din ce în ce mai puternică.

Uniunea Europeană (UE) a hotărât să accepte această provocare, mizând pe un parteneriat public-privat fără precedent, care reuneşte actorii principali ai industriei aeronautice şi ai cercetării.  

Acest angajament se concretizează astăzi prin lansarea iniţiativei tehnologice comune „Clean Sky” English. Aceasta reuneşte 86 de organizaţii din 16 ţări , 54 de companii (dintre care 20 de IMM-uri), 15 centre de cercetare şi 17 universităţi .

Aceste parteneriate de nouă eră sunt rezultatul programului „Cooperare” care face parte din cel de-al 7-lea program-cadru european ) English pentru cercetare şi dezvoltare. Având un buget de 1,6 miliarde de euro (din care 800 milioane acordate prin cel de-al 7-lea program-cadru), iniţiativa va grăbi dezvoltarea unor tehnologii inovatoare, care să conducă la o nouă generaţie de „aeronave verzi”.

Iniţiativa „Clean Sky”se va axa pe şase domenii tehnice English („demonstratorii tehnologici integraţi”), pornind de la motorul aeronavelor şi mergând până la însăşi arhitectura acestora. Un evaluator al tehnologiei English va analiza rezultatele cercetărilor, din faza de experiment, până la demonstraţia de zbor.  

Iniţiativa „Clean Sky” urmăreşte ca, până în 2010, să reducă emisiile de CO2 cu 50%, cele de NOx cu 80%, iar poluarea sonoră cu 50%. În acelaşi timp, se doreşte stabilirea unui ciclu de viaţă ecologic al produselor – de la concepere, fabricare şi întreţinere până la distrugere/reciclare.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile