Kruimelpad

"Clean Sky" kiest het luchtruim - 05/02/2008

Condensatiestrepen van een vliegtuig steken af tegen een blauwe lucht

Bij het initiatief "Clean sky" (schone lucht) werken de openbare en de particuliere sector samen aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke, innovatieve en concurrerende vliegtuigen.

De luchtvaart heeft het niet makkelijk. Door de aanhoudende groei van deze sector dreigt het aandeel in de totale uitstoot van broeikasgassen, nu al 3%, nog verder op te lopen. Het vliegverkeer is ook een van de grootste boosdoeners als het gaat om geluidsoverlast. Tot overmaat van ramp krijgt de Europese luchtvaartindustrie te maken met steeds meer concurrentie uit de rest van de wereld.

Daarom heeft de Europese Unie besloten dat de overheid en de belangrijkste spelers uit de luchtvaartindustrie en de onderzoekwereld samen het tij moeten keren.

Vandaag wordt het startschot gegeven voor het Clean Sky-initiatief English. De deelnemers zijn 86 organisaties uit 16 landen: 54 bedrijven (20 uit het midden- en kleinbedrijf), 15 onderzoekscentra en 17 universiteiten.

Dit nieuwe samenwerkingsverband komt voort uit het zevende kaderprogramma English voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Dankzij een budget van 1,6 miljard euro (waarvan de helft ten laste van het kaderprogramma) kan zo een nieuwe generatie van "groene vliegtuigen" worde ontwikkeld.

"Clean Sky" omvat zes technologiegebieden English, uiteenlopend van motoren tot de architectuur van vliegtuigen. De onderzoeksresultaten zullen doorlopend worden geëvalueerd English, vanaf de ontwerpfase tot en met de in-flight tests. 

Het "Clean Sky"-initiatief moet uiterlijk in 2020 leiden tot 50% minder CO2-uitstoot, 80% minder NOx-emissies en 50% minder geluidsoverlast. Daartoe moet de gehele levenscyclus van producten milieuvriendelijk worden gemaakt.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links