Navigációs útvonal

„Tiszta égbolt”: egy magasan szárnyaló kezdeményezés - 05/02/2008

Kondenzcsíkot húzó repülő szeli át a kék eget

A „Tiszta égbolt” (angolul Clean Sky) elnevezésű közös technológiai kezdeményezés célja, hogy a repüléskutatás terén érvényesítse a környezetvédelem, az innováció és a versenyképesség szempontjait. A program végrehajtásában a magán- és a közszféra szereplői egyaránt részt vesznek.

A légiközlekedési szektor hatalmas kihívásokkal néz szembe. Jelenleg a levegőbe juttatott üvegházhatású gázmennyiség 3%-át a légi járművek bocsátják ki, és – tekintve a légi forgalom folyamatos növekedését – a helyzet könnyen tovább romolhat. A légi közlekedés egyben a zajszennyezés egyik legfőbb forrása. Ezenfelül az európai repülőgépgyáraknak az egyre fokozódó nemzetközi versenyben is meg kell állniuk a helyüket.

Az Európai Unió úgy döntött, hogy a kihívásra válaszul ezidáig példa nélkül álló partnerséget alakít ki, melynek keretében – a köz- és a magánszféra szereplőinek bevonásával – létrehozza a repülőgépgyártás és a kutatási ágazat legjelentősebb képviselőinek együttműködését.

E törekvés megvalósítására hivatott a mai napon útjára indított „Tiszta égbolt” közös technológiai kezdeményezés English. A programban 16 ország 86 szervezete – 54 ipari vállalat (köztük 20 kis- és középvállalkozás), 15 kutatóközpont és 17 egyetem – vesz részt.

A korszakalkotó partnerséget a 7. európai kutatási és fejlesztési keretprogram English „Együttműködés” alprogramjának keretében dolgozták ki. A „Tiszta égbolt” kezdeményezés, amely 1,6 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik (ebből 800 millió eurót a 7. keretprogram biztosít), arra szolgál, hogy felgyorsítsa az új generációs „zöld repülőgépek” létrehozásához szükséges innovatív technológiák kifejlesztését.

A „Tiszta égbolt” program hat technikai területet English ölel fel (ezek az ún. integrált technológiademonstrációs rendszerek), a motorok fejlesztésétől egészen a teljes repülőgép kialakításáig. A kutatások eredményeinek elemzését – a kísérleti fázistól egészen a bemutató repülés stádiumáig – technológiai értékelőrendszer English teszi majd lehetővé. 

A „Tiszta égbolt” kezdeményezés rendeltetése, hogy 2020-ig a nitrogén-oxidok kibocsátása 80%-kal, a CO2 -kibocsátás és a zajszennyezés pedig 50%-kal csökkenjen. Ezenfelül a program elő kívánja segíteni, hogy a légiközlekedési eszközök teljes életciklusa – azaz a tervezés, a gyártás, afenntartás és a megsemmisítés vagy újrahasznosítás – során végig érvényesüljenek a környezetvédelmi szempontok.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek