Sökväg

Goda tider för appar i EU - 18/02/2014

Smarttelefoner i butiken © EU

Marknaden för appar kan ge nästan 5 miljoner jobb och bidra med 63 miljarder euro till EU-ekonomin 2018, enligt en ny studie.

Marknaden för appar sysselsätter redan en miljon utvecklare och 800 000 personer inom marknadsföring och stödtjänster i EU. Siffran kan stiga till nästan 5 miljoner 2018 enligt en ny rapport English.

EU:s appmarknad drar för närvarande in 17,5 miljarder euro om året. Med ökad efterfrågan från konsumenterna och fler reklam- och konsulttjänster kan intäkterna öka till 63 miljarder euro de närmaste 5 åren.

Råda bot på kompetensbristen

Trots att EU leder utvecklingen av spelappar ligger vi fortfarande efter USA när det gäller löner och utbildning för utvecklare.

EU har därför gått samman med näringslivet och andra organisationer i en bred koalition för digitala jobb English. Målet är att fler, särskilt ungdomar, ska få rätt it-kompetens så att alla lediga it-jobb i EU kan tillsättas.

EU har också startat en portal för öppen utbildning där studerande, lärare och skolor kan sprida och ta del av öppna utbildningsresurser.

Tekniska problem

För att EU ska nå sin potential på appmarknaden måste vissa brister åtgärdas. Det gäller bland annat dålig trådlös uppkoppling, anslutningsproblem över gränserna och begränsningar för nättjänster i en del medlemsländer.

Utvecklarna är också oroade över att utbyggnaden av 4G går för långsamt och att USA-baserade plattformar som Android, iOS och Facebook inte är kompatibla med varandra. Att vi är beroende av sådana plattformar minskar också intäkterna.

Hjälp åt företagen i EU

Med över 500 miljoner konsumenter i EU finns det en enorm potential för företag och apputvecklare. EU vill förenkla sina regler om upphovsrätt och licenser för att hjälpa till att föra ut idéerna på marknaden.

För att hjälpa it- och webbföretagen har EU dragit igång initiativet Startup Europe, där nyföretagare och marknadsledare kan utbyta idéer och utveckla nya produkter och tjänster.

Vad händer nu?

Europaparlamentet diskuterar nu förslaget om en uppkopplad kontinent English. Det handlar bland annat om att bygga ut 4G-näten och andra snabba bredbandstjänster som är nödvändiga för EU:s framtida appmarknad.

Pressmeddelande – EU:s appmarknad värd 63 miljarder euro DeutschEnglishfrançais

Startup Europe English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar