Navigacijska pot

Razcvet evropskega sektorja za mobilne aplikacije - 18/02/2014

Pametni telefoni © EU

Rezultati študije EU kažejo, da bo sektor do leta 2018 evropskemu gospodarstvu prispeval skoraj 5 milijona novih delovnih mest in 63 milijard evrov.

Sektor mobilnih aplikacij – uporabniške programske opreme za mobilne naprave – že zaposluje 1 milijon razvijalcev opreme in 800 000 zaposlenih v trženju in podpornih storitvah v EU. Nedavno poročilo English kaže, da bi se do leta 2018 število zaposlenih lahko dvignilo na skoraj 5 milijonov.

Prihodki sektorja z mobilnimi aplikacijami v EU trenutno znašajo 17,5 milijarde evrov na leto. S povečanjem potrošnje, oglaševanja in pogodbenim delom bi lahko v naslednjih 5 letih letni prihodek zvišali na 63 milijard evrov.

Pomanjkanje usposobljenega kadra

Čeprav je EU vodilna v svetu v razvijanju mobilnih aplikacij, še vedno zaostaja za ZDA glede izobraževanja razvijalcev aplikacij in po plačilih.

Za reševanje te težave EU sodeluje z industrijskimi in drugimi organizacijami v veliki koaliciji za digitalna delovna mesta English. Cilj je opremiti ljudi, zlasti mlade, z ustreznimi znanji na področju informacijskih tehnologij, da bi lahko zapolnili vedno več prostih delovnih mest na tem področju v EU.

EU na novem spletišču Open Education Europa študentom, strokovnjakom in izobraževalnim ustanovam omogoča brezplačno uporabo javno dostopnih učnih virov.

Tehnične pomanjkljivosti

Da bi lahko EU uresničila ves svoj potencial na področju mobilnih aplikacij, je treba odpraviti nekatere pomanjkljivosti. Med temi je slaba brezžična povezljivost, težave s čezmejnimi povezami in omejitve omrežnih storitev v nekaterih državah članicah.

Razvijalci opreme v EU so tudi zaskrbljeni zaradi pomanjkanja storitev 4G in interoperabilnosti med ameriškimi platformami, kot so Android, iOS in Facebook. Odvisnost od teh aplikacij tudi zmanjšuje prihodke.

Pomoč podjetjem v EU

Z več kot 500 milijoni potrošnikov v EU je možnosti za podjetja in razvijalce aplikacij izredno veliko. EU si prizadeva poenostaviti pravila EU glede avtorskih pravic in licenciranja ter s tem olajšati prehod od zamisli do trženja.

EU želi s platformo Startup Europe, na kateri obetajoči podjetniki in vodilna podjetja izmenjujejo zamisli ter razvijajo nove proizvode in storitve, spodbuditi razvoj informacijskega in spletnega podjetništva v Evropi ter njegovo uspešnost.

Kaj sledi

Evropski parlament razpravlja o načrtih za vzpostavitev povezane celine English. Sem sodijo izboljšave hitrih storitev 4G in širokopasovnih storitev, ki so bistvene za prihodnost sektorja mobilnih aplikacij v EU.

Izjava za medije – 63-milijard evrov vredni trg z mobilnimi aplikacijami DeutschEnglishfrançais

Startup Europe English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave