Navigációs útvonal

Fellendülőben a mobilalkalmazások európai piaca - 18/02/2014

Okostelefonok a kirakatban © EU

Egy uniós tanulmány szerint a mobilalkalmazások ágazata 2018-ra közel 5 millió munkahellyel és 63 milliárd euróval járulhat majd hozzá az EU gazdaságához.

A mobilalkalmazások – vagyis a mobil készülékekre kifejlesztett szoftverek, népszerűen: „appok” – piaca rohamosan nő. Az ágazatban már most egymillió fejlesztő, a kapcsolódó marketing és támogató szolgáltatások területén pedig további 800 ezer munkavállaló dolgozik. Egy nemrég közzétett jelentés English szerint az ágazatban dolgozók száma 2018-ra közel 5 millióra emelkedhet.

A mobilalkalmazások jelenleg EU-szerte összesen mintegy 17,5 milliárd euró bevételt generálnak. Az „appok” iránti kereslet folyamatosan nő, és ez – a megnövekedett reklámbevételekkel és az alvállalkozói szerződések értékével együtt – azt fogja eredményezni, hogy az ágazatban keletkező árbevétel éves szinten az elkövetkező öt évben 63 milliárd euróra fog emelkedni.

Hiánypótlás a készségek terén

Annak ellenére, hogy az EU világelső a játékalkalmazások kifejlesztésében, továbbra is elmarad az USA mögött a szoftverfejlesztők képzése és bérezése terén.

Ennek a problémának a kezelése érdekében az EU az ágazattal és más szervezetekkel partnerségben létrehozta a digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíciót English. A kezdeményezés célja az, hogy minél több – főként fiatal – álláskereső rendelkezzen a megfelelő informatikai készségekkel ahhoz, hogy be tudja tölteni az EU-ban egyre nagyobb számban kínált informatikai állások valamelyikét.

Az EU ezenkívül létrehozta az Open Education Europa honlapot, amely lehetőséget nyújt a diákoknak, a szakmabelieknek és az oktatási intézményeknek arra, hogy megosszák egymással az ingyenes és nyitott oktatási segédanyagokat.

Technikai hiányosságok

Ahhoz, hogy az EU maradéktalanul ki tudja aknázni a mobilalkalmazás-ágazatban rejlő gazdasági előnyöket, meg kell szüntetni a fennálló hiányosságokat. Ezek közé tartozik a vezeték nélküli összeköttetés nem megfelelő kiépítettsége, az országhatár-függő lefedettség, valamint egyes országokban a hálózati szolgáltatások korlátozottsága.

Az EU-beli fejlesztőket a 4G-szolgáltatások, valamint az USA-ban kifejlesztett platformok, pl. az Android, az iOS és a Facebook közötti interoperabilitás hiánya is aggasztja. A gyakorlatban számos szoftver és alkalmazás ezekre a platformokra épül, ami szintén korlátozza a bevételeket.

Az uniós vállalkozások megsegítése

Az EU 500 millió fogyasztót számláló piaca óriási üzleti lehetőséget jelent a vállalkozások és az appfejlesztők számára. Az EU az innováció felpezsdítése céljából azon munkálkodik, hogy egyszerűsítse a szerzői jogra és a licencjogra vonatkozó uniós szabályokat.

Az EU emellett ösztönözni kívánja a vállalkozói kedvet az információ- és a webtechnológia terén, ezért létrehozta a „Startup Europe” nevű platformot, ahol a kezdő vállalkozók és a piacvezetők megoszthatják egymással elképzeléseiket és együtt új termékeket és szolgáltatásokat fejleszthetnek ki.

Következő lépések

Az Európai Parlament jelenleg vizsgálja a „behálózott kontinens” English, vagyis a teljes európai hálózati lefedettség megvalósítására irányuló terveket. E tervek között szerepel a nagy sebességű 4G- és széles sávú szolgáltatások kiterjesztése, amely elengedhetetlen az uniós mobilalkalmazás-ágazat jövője szempontjából.

Sajtóközlemény a mobilalkalmazások piacáról DeutschEnglishfrançais

Startup Europe English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek