Navigacijski put

Predviđa se nagli rast europskog sektora aplikacija - 18/02/2014

Prikazani pametni telefoni © EU

Prema rezultatima studije EU-a, gospodarstvo EU-a moglo bi do 2018. narasti za 5 milijuna radnih mjesta i ostvariti 63 milijarde EUR prihoda.

Tržište aplikacija – računalnih programa dizajniranih za mobilne uređaje – u EU-u već zapošljava 1 milijun programera dok 800 000 ljudi radi u marketingu i pomoćnim djelatnostima. Taj bi broj, prema nedavnom izvješću English, mogao do 2018. iznositi 5 milijuna.

Zarada koju danas ostvaruje sektor aplikacija u EU-u iznosi 17,5 milijardi EUR godišnje. Zahvaljujući većoj potrošnji, uz pojačano oglašavanje i veće ugovore, godišnji bi prihodi u sljedećih pet godina mogli narasti na 63 milijarde EUR.

Suočavanje s nedostatkom vještina

Usprkos tomu što je vodeći svjetski proizvođač aplikacija za igrice, EU i dalje zaostaje za SAD-om kada je riječ o izobrazbi i plaćama aplikacijskih programera.

Kako bi se taj problem riješio, EU je sklopio partnerstvo s tim sektorom i drugim organizacijama u obliku Velike koalicije za digitalna radna mjesta English. Cilj je većem broju ljudi, posebno mladih, omogućiti stjecanje potrebnih IT vještina kako bi se popunio sve veći broj slobodnih radnih mjesta u sektoru informacijskih tehnologija u EU-u.

EU je osim toga pokrenuo web-mjesto Europsko otvoreno obrazovanje, kojim se studentima, stručnjacima i obrazovnim ustanovama omogućuje razmjena besplatnih i otvorenih obrazovnih resursa.

Tehnički problemi

Kako bi EU ostvario svoj puni potencijal u sektoru aplikacija, potrebno je ukloniti neke nedostatke, među kojima su loša bežična povezivost, problemi u prekograničnim vezama i ograničenja mrežnih usluga u nekim državama članicama.

Programeri iz EU-a zabrinuti su i zbog nedostatka 4G usluga i međuoperabilnosti s platformama iz SAD-a, primjerice Androida, iOS-a i Facebooka. Osim toga, zbog stvarne ovisnosti o tim platformama smanjuju se i prihodi.

Pomoć za poduzeća iz EU-a

EU sa svojih više od 500 milijuna potrošača nudi ogroman potencijal za poduzeća i aplikacijske programere. Stoga EU nastoji pojednostavniti propise koji se odnose na autorska prava i licenciranje kako bi se olakšao put od ideje do tržišta.

U cilju promicanja poduzetništva u području IKT-a i weba u Europi i kako bi se omogućio razvoj poduzeća, EU je pokrenuo inicijativu Startup Europe, u okviru koje se novi poduzetnici i vodeća poduzeća na tržištu okupljaju radi razmjene ideja i razvoja novih proizvoda i usluga.

Sljedeći koraci

Europski parlament trenutačno raspravlja o planovima za ostvarenje „Povezanog kontinenta English”. To uključuje poboljšanje brzih 4G i širokopojasnih usluga, što je od presudne važnosti za budućnost sektora aplikacija u EU-u.

Priopćenje za tisak – Nagli rast sektora aplikacija za 63 milijarde EUR DeutschEnglishfrançais

Startup Europe English

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice