Navigointipolku

Mobiilisovellusten tuotanto luo uusia työpaikkoja - 18/02/2014

Älypuhelimia © EU

EU-tutkimuksen mukaan mobiililaitteiden ja sosiaalisen median sovellusten tuotannossa voitaisiin luoda lähes 5 miljoonaa uutta työpaikkaa. Alan tulot voisivat kasvaa noin 63 miljardiin euroon vuoteen 2018 mennessä.

Etenkin mobiililaitteissa käytettävien sovellusten tuotanto työllistää EU:ssa nykyisin jo noin miljoona sovelluskehittäjää ja 800 000 markkinoinnin ja tukipalvelujen työntekijää. Tuoreen tutkimuksen English mukaan työpaikkojen määrä voisi nousta lähes 5 miljoonaan vuonna 2018.

EU:n sovellusalan tulot ovat nykyisin 17,5 miljardia euroa vuodessa. Sovellusten kysynnän kasvu ja tuotteiden lisääntynyt mainonta ja alihankintatyöt voisivat kasvattaa vuotuiset tulot 63 miljardiin euroon seuraavien 5 vuoden aikana.

Lisää pätevää työvoimaa

EU on maailmanlaajuinen markkinajohtaja pelisovellusten kehittämisessä. Sovelluskehittäjien koulutuksessa ja palkoissa se on kuitenkin edelleen jäljessä Yhdysvaltoja.

Välimatkan umpeen kuromiseksi EU on perustanut yhdessä sovellusalan ja muiden organisaatioiden kanssa suuren koalition digitaalialan työllisyyden edistämiseksi English. Tavoitteena on antaa etenkin nuorille mm. sovellusalalla vaadittavat IT-taidot. Näin koulutuksella autettaisiin nuoria osaajia täyttämään eri puolilla EU:ta syntyvät uudet IT-alan työpaikat.

EU on avannut myös Open Education Europa -portaalin, jossa opiskelijat, eri alojen ammattilaiset ja koulutuslaitokset voivat jakaa avoimia oppimisresursseja.

Tekniset ongelmat ratkaistava

Jotta EU voisi täysin hyödyntää sovellusalan kasvupotentiaalin, joitakin heikkouksia on vielä korjattava. Näihin kuuluvat mm. heikot langattomat yhteydet, rajat ylittäviin yhteyksiin liittyvät ongelmat ja eräissä EU-maissa verkkojen palveluvelvoitteita koskevat ongelmat.

EU:n sovelluskehittäjät ovat huolissaan myös 4G-palvelujen puutteesta ja Yhdysvalloissa kehitettyjen foorumeiden ja järjestelmäalustojen kuten Androidin, iOS:n ja Facebookin yhteentoimivuudesta. Tosiasiallinen riippuvuus näistä alustoista vähentää myös alan tuloja.

Tukea EU:n yrityksille

EU:n 500 miljoonan kuluttajan markkinoilla sovellusalan ja -kehittäjien kasvumahdollisuudet ovat huikeat. EU pyrkii nyt yksinkertaistamaan tekijänoikeus- ja lisensointisääntöjään, jotta ideoista syntyisi entistä helpommin uusia tuotteita markkinoille.

EU tukee IT- ja internet-yrittäjyyttä ja alan kasvua myös äskettäin käynnistetyllä Startup Europe -hankkeella. Se tuo yhteen uusia yrityksiä ja markkinajohtajia jakamaan ideoita ja kehittämään uusia tuotteita ja palveluja.

Seuraavat vaiheet

Euroopan parlamentti keskustelee parhaillaan nk. yhteenliitetty Eurooppa English -hankkeesta. Siihen kuuluu mm. nopeiden 4G-yhteyksien ja laajakaistapalvelujen kehittäminen, joka on ratkaisevan tärkeää EU:n sovellusalan tulevaisuuden kannalta.

Lehdistötiedote – "The €63 billion app boom" DeutschEnglishfrançais

Startup Europe -hanke English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä