Навигационна пътека

Европейският сектор на мобилни приложения ще процъфтява - 18/02/2014

Смартфони © ЕС

Близо 5 милиона работни места и 63 милиарда евро могат да се добавят към икономиката на ЕС до 2018 г. според проучване на ЕС.

В сектора на мобилните приложения в ЕС — софтуер, предназначен за мобилни устройства — вече са заети 1 милиона разработчици и 800 000 специалисти по маркетинг и поддържащ персонал. Броят им може да стигне 5 милиона до 2018 г. според неотдавнашен доклад English.

Пазарът на приложения в ЕС в момента реализира годишна печалба от 17,5 милиарда евро. Увеличаването на потребителското търсене и на рекламите и изпълнителските договори може да доведе до нарастване на приходите до 63 милиарда евро през следващите 5 години.

Справяне с недостига на умения

Въпреки че е световен лидер в разработването на мобилни игри, ЕС все още изостава от САЩ по отношение на заплатите и обучението на разработчиците.

За да се справи с проблема, ЕС си партнира с индустрията и с други организации в Широката коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии English. Целта е да се предоставят на повече хора — и особено на младите — подходящи умения в сферата на информационните технологии за запълване на растящия брой свободни работни места в ЕС в тази област.

ЕС създаде също уебсайта Open Education Europa (Образование със свободен достъп), който позволява на студенти, специалисти и образователни институции да споделят безплатни учебни материали.

Технически засечки

Някои слабости трябва да бъдат отстранени, за да разгърне ЕС своя пълен потенциал в сектора на мобилните приложения. Сред тях са ниското равнище на безжично покритие, проблемите при трансгранични връзки и ограниченията на мрежовите услуги в някои страни от Съюза.

Разработчиците в ЕС са обезпокоени и от липсата на 4G услуги и оперативна съвместимост между базирани в САЩ платформи като Android, iOS и Facebook. Зависимостта от подобни платформи намалява приходите.

Помощ за предприятията в ЕС

В ЕС има над 500 милиона потребители и потенциалът за предприятията и разработчиците на приложения е огромен. ЕС работи за опростяване на правилата за авторското право и лицензите, за да помогне за реализацията на идеи на пазара.

За да насърчи информационните и комуникационни технологии и интернет предприемачеството в Европа и за да помогне на предприятията да се развиват, ЕС създаде Startup Europe — платформа за обмен на идеи и разработване на нови продукти и услуги с участието на начинаещи предприемачи и пазарни лидери.

Следващи стъпки

В Европейския парламент в момента се обсъждат планове за изграждане на „свързан континент English“. Това включва подобряване на високоскоростните широколентови и 4G услуги, които са от решаващо значение за бъдещето на сектора на мобилните приложения в ЕС.

Съобщение за медиите — Бум на мобилните приложения в размер на 63 млрд. евро DeutschEnglishfrançais

Startup Europe English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки