Navigacijska pot

EU načrtuje ukinitev stroškov za gostovanje v mobilnih omrežjih - 16/09/2013

Mobilni telefon leži na potnih listih, evrskih bankovcih in zemljevidu Evrope © EU

EU z novo strategijo usklajuje sektor mobilne telefonije, odpravlja stroške za gostovanje v tujih mobilnih omrežjih, poenostavlja administrativne postopke za podjetja in uvaja nove pravice za naročnike in ponudnike storitev.

Kljub napredku v zadnjih 26 letih ostaja evropski sektor mobilne telefonije razdrobljen, saj lahko večinoma govorimo samo o delovanju nacionalnih trgov. Evropska podjetja posledično zaostajajo za svojimi ameriškimi in azijskimi tekmeci.

Evropska komisija želi zato s sveženjem ukrepov Povezana celina PDFEnglish oživiti sektor mobilne telefonije EU, in sicer z ukinitvijo stroškov za mobilno gostovanje in poenostavitvijo pravil za naložbe v nova visokohitrostna mobilna omrežja.

Gospodarstvo vse bolj potrebuje čedalje zmogljivejše povezave. Z enotnim trgom za mobilna omrežja bi predvidoma ustvarili na tisoče delovnih mest in dosegli skoraj 1–odstotno rast BDP na leto.

Konec stroškov za mobilno gostovanje

Z julijem prihodnjega leta ne bomo več plačevali dodatnih stroškov, če bomo na potovanju v drugi državi EU prejeli klic na mobilni telefon. Mobilni operaterji bodo morali ponuditi enake cene za klice v tujem in domačem omrežju za celotno EU ali pa naročnikom omogočiti, da izberejo drugega mobilnega operaterja v tujem omrežju, ne da bi morali pri tem zamenjati svojo kartico SIM.

Stroški za mednarodne pogovore ne bodo smeli preseči cene medkrajevnega pogovora v domačem omrežju, cena mobilnih pogovorov znotraj EU pa bo omejena na 0,19 evra na minuto (plus DDV).

Evropska komisija se zavzema tudi za nevtralnost omrežja English, tj. načelo, da bi internet moral ostati odprt sistem. Preprečiti želi torej, da bi podjetja ponujala pakete za hitrejši prenos podatkov, s katerimi bi lahko omejila dostop tekmecem.

Pravice potrošnikov v EU

S popolno uskladitvijo pravil za varstvo potrošnikov bi odpravili potrebo po prilagajanju storitev v vsaki državi posebej in omogočili potrošnikom dodatno zaščito.

Naročniške pogodbe bodo morale biti napisane v jasnem, razumljivem jeziku, naročniki bi imeli tudi več pravic pri zamenjavi ponudnika in prekinitvi pogodbe, če internetne hitrosti ne bi ustrezale obljubljenim.

Manj birokracije, več naložb

Evropska komisija želi mobilnim operaterjem olajšati vstop na nove trge. Po novem predlogu bi z dovoljenjem, ki bi ga izdala država EU, lahko poslovali po vsej Evropski uniji, prihodnje dodelitve širokopasovnega dostopa pa bi bile standardizirane, kar bi poenostavilo načrtovanje čezmejnih naložb.

Podobno naj bi s stabilnimi cenami za najem dostopa do omrežij spodbudili vlaganja v širokopasovna optična omrežja in zagotovili večjo dostopnost storitev 4G in brezžičnega interneta. Tako bi tudi povečali konkurenco v sektorju.

Kaj sledi

Predloge Evropske komisije morajo zdaj potrditi Evropski parlament in vseh 28 držav EU.

Več o ukrepih Povezana celina English

Povezovanje Evrope

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave