Kruimelpad

EU maakt einde aan roamingkosten - 16/09/2013

Mobiele telefoon op paspoorten, eurobiljetten en een kaart van Europa © EU

Nieuwe strategie moet telecomsector harmoniseren, roamingkosten afschaffen, papierwinkel voor bedrijven verminderen en zowel gebruikers als dienstverleners meer rechten geven.

Ondanks 26 jaar werk is de telecommarkt in de EU nog steeds gefragmenteerd. Veel Europese telecombedrijven mikken alleen op de binnenlandse markt. Daardoor blijven ze achter bij hun Amerikaanse en Aziatische concurrenten.

Het pakket voor een "connectief continent" PDFEnglish wil de kwijnende telecommarkt in de EU nieuw leven inblazen door de roamingkosten (voor mobiel bellen en surfen in het buitenland) af te schaffen en regels te vereenvoudigen om investeringen in nieuwe breedbandnetwerken en daarmee de economische groei te stimuleren en zo nieuwe banen te scheppen.

Bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van snelle verbindingen. Verwacht wordt dat de eenmaking van de telecommarkt tienduizenden banen zal opleveren en het bbp jaarlijks met bijna 1% zal laten toenemen.

Einde aan roamingkosten

Vanaf juli 2014 hoeft u niet meer extra te betalen als u uw mobiele telefoon in een ander EU-land gebruikt. Uw provider moet u dan een pakket aanbieden met één tarief voor de hele EU, of u toestaan in het buitenland een andere provider te kiezen zonder dat u uw simkaart hoeft te vervangen.

Internationale telefoongesprekken mogen dan niet meer kosten dan een gesprek binnen uw eigen land en een mobiel gesprek binnen de EU mag niet meer kosten dan 19 cent per minuut (plus btw).

De Commissie is voorstander van "netneutraliteit English". Dat is het beginsel dat het internet een open systeem moet zijn. Daardoor mogen bedrijven geen pakketten aanbieden voor bijvoorbeeld snellere data-overdracht, waardoor hun concurrenten buitenspel gezet worden.

Consumentenrechten in heel Europa

Door de volledige harmonisatie van de regels voor consumentenbescherming is het niet meer nodig de diensten aan elk land aan te passen en zo nodig extra bescherming te bieden.

Alle EU-inwoners krijgen ook contracten in duidelijke taal, met meer rechten om van provider of contract te wisselen en om een contract op te zeggen als de beloofde internetsnelheid niet gehaald wordt.

Minder bureaucratie en meer investeringen

De EU wil dat bedrijven makkelijker op een nieuwe nieuwe markt aan de slag kunnen. Daarom is een vergunning in één EU-land geldig voor de hele EU. De toekomstige toekenning van breedbandspectrum wordt gestandaardiseerd zodat bedrijven gemakkelijker in een ander EU-land kunnen investeren.

Om de investeringen in snel glasvezelbreedband aan te moedigen en betere toegang tot 4G-diensten en wifi te garanderen, worden de huurprijzen voor de toegang tot netwerken gestabiliseerd. Hierdoor komt er meer concurrentie in de sector.

Volgende stappen

De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en alle 28 EU-landen.

Meer over een "connectief continent" English

Snelle verbindingen voor Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links