Navigációs útvonal

Az Unió a barangolási díjak eltörlésére készül - 16/09/2013

Európa térképére helyezett mobiltelefon, útlevél és euróbankjegyek © EU

Az EU távközlési stratégiája új irányt vesz, hogy az ágazat egységesebbé váljon, megszűnjenek a barangolási díjak, a vállalkozásokra kevesebb adminisztratív teher nehezedjen, és bővüljenek a fogyasztók és a szolgáltatók jogai

Az EU távközlési ágazata az elmúlt 26 évben sokat fejlődött, de még ma sem egységes: jellemzően nemzeti piacokra tagoltan működik. Ennek az európai vállalkozók látják a kárát, akik így lépéshátrányba kerülnek amerikai és ázsiai versenytársaikhoz képest.

A behálózott kontinens PDFEnglish elnevezésű jogszabálycsomag azzal kívánja most ösztökélni a lagymatag uniós távközlési ágazatot, hogy eltörli a barangolási díjakat és leegyszerűsíti a szabályozást, a növekedés és a munkahelyteremtés jegyében lendületet adva ezzel a nagy sebességű hálózatok fejlesztésére irányuló beruházásoknak.

A gazdaság működéséhez egyre inkább elengedhetetlen a minél gyorsabb telekommunikációs kapcsolat. Ha ténylegesen egységessé válik a távközlési piac, azzal becslések szerint több ezer munkahely jöhet létre, és évente közel 1%-kal nőhet a GDP.

Vége a barangolási díjaknak

Ha a javaslatot minden fél jóváhagyja, akkor 2014 júliusától nem kell külön fizetnünk azért, ha más uniós tagállamban járva hívást fogadunk mobilunkon. A távközlési társaságok ezentúl két lehetőség közül választhatnak: vagy külön csomagban az EU egész területére érvényes díjszabást kínálnak („barangolj belföldi hívásdíjakkal” opció), vagy lehetővé teszik előfizetőiknek, hogy – új SIM kártya vásárlása nélkül – külön barangolási szolgáltatót válasszanak.

A javaslat szerint ha a fogyasztó a vezetékes hálózaton keresztül saját országából egy másik uniós országba telefonál, nem számíthatnak fel neki többet, mint amit saját országában fizetne egy távolsági hívásért, az EU-n belüli mobilhívások percdíja pedig nem haladhatja meg a nettó 0,19 eurót.

A Bizottság emellett a hálózatsemlegesség English, azaz a nyílt internet elvének szellemében korlátok közé kívánja szorítani azokat a szolgáltatókat, akik speciális, például nagyobb adatátviteli sebességen továbbított szolgáltatásokat kínálnak, és ezzel gyakorlatilag kizárják riválisaikat a versenyből.

Európa-szerte egységes fogyasztói jogok

A fogyasztóvédelmi szabályozás teljes harmonizációja egyfelől mentesíteni fogja attól a szolgáltatókat, hogy a különböző tagállami szabályoknak megfelelően alakítsák szolgáltatásaikat, másfelől erősíteni fogja a fogyasztók jogait.

Minden uniós polgár előnyét látja majd annak, ha egyszerűbb, közérthető nyelvű szerződések állnak a rendelkezésére, ha előfizetőként a korábbinál szabadabban válthat szolgáltatót vagy szolgáltatáscsomagot, illetve ha felbonthatja az előfizetői szerződést, amennyiben az internet sebessége elmarad az ígérttől.

A bürokrácia csökkentése és a beruházási kedv növelése

Az EU meg kívánja könnyíteni a távközlési vállalatok számára a piacra jutást. A tervek szerint az EU teljes területén érvényesek lesznek az egyes tagállamokban kiadott engedélyek, a több tagállamot is érintő beruházások tervezhetősége érdekében pedig egységessé válik majd a széles sávú szolgáltatásokhoz szükséges frekvenciatartományok kiosztása.

A hálózatokhoz való hozzáférésért felszámított díjak stabilizálása emellett várhatóan ösztönözni fogja a nagy sebességű száloptikás hálózatok fejlesztésére irányuló beruházásokat, valamint a 4G és a Wi-Fi szolgáltatások egyre szélesebb körben való elterjedését. Ezzel az ágazaton belül élénkülni fog majd a verseny is.

A következő lépések

A Bizottság által kidolgozott javaslatok akkor léphetnek életbe, ha az Európai Parlament és mind a 28 uniós tagország jóváhagyja azokat.

További részletek a behálózott kontinens English csomagról

Az európai hálózatok összekapcsolása

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek