Navigacijski put

Planovi EU-a za ukidanje naknada za roaming - 16/09/2013

Mobilni telefon na putovnicama, novčanicama eura i zemljovidu Europe © EU

Cilj nove strategije uskladiti je telekomunikacijski sektor, ukinuti naknade za roaming, smanjiti birokraciju za poduzeća i uvesti nova prava za korisnike i pružatelje usluga.

I nakon 26 godina napretka telekomunikacijski sektor EU-a i dalje je rascjepkan i uglavnom djeluje na temelju nacionalnih tržišta. Europski operateri stoga zaostaju za američkim i azijskim konkurentima.

Namjera je projekta „Povezani kontinent” PDFEnglish potaknuti slab telekomunikacijski sektor EU-a ukidanjem naknada za roaming i pojednostavnjenjem pravila radi promicanja ulaganja u nove mreže velike brzine za veći gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Gospodarski sektor sve više ovisi o brzoj povezanosti, a procjenjuje se i da bi se uspostavom jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta otvorile tisuće novih radnih mjesta i povećao BDP za gotovo 1 % godišnje.

Kraj naknada za roaming

Od srpnja 2014. više se ne bi naplaćivali dolazni pozivi na mobilnom telefonu tijekom putovanja u druge države članice. Operateri bi morali ponuditi paket „U roamingu kao kod kuće” koji bi vrijedio za cijelu Uniju ili bi korisnicima morali dopustiti mogućnost odabira drugog operatera za roaming bez promjene SIM kartice.

Naknade za međunarodne pozive ograničile bi se na cijene međugradskih poziva u domaćem prometu i mobilnih poziva unutar EU-a u iznosu od 0,19 EUR po minuti (bez PDV-a).

Komisija podržava i „neutralnost mreže” English– načelo interneta kao otvorenog sustava. Prema njemu bi operateri smjeli nuditi veću brzinu prijenosa podataka samo ako to konkurentima ne bi ograničilo pristup mreži.

Prava potrošača u Europi

Potpunim usklađivanjem propisa o zaštiti potroša usluge se više ne bi morale prilagođavati svakoj državi članici niti bi se korisnicima morala davati dodatna zaštita.

Građani EU-a imali bi i pravo na ugovore sastavljene na „razumljivom jeziku”, lakšu promjenu operatera ili ugovora i pravo na otkazivanje ugovora u slučaju da ne dobiju ugovorenu brzinu interneta.

Smanjenje birokracije i povećanje ulaganja

Namjera je EU-a i telekomunikacijskim poduzećima omogućiti lakši pristup novim tržištima. To bi se postiglo dozvolama za rad koje bi vrijedile u svim državama članicama, a buduće dodjele spektra za širokopojasne usluge uskladile bi se radi mogućnosti jednostavnijeg prekograničnog ulaganja.

Radi poticanja ulaganja u brzu optičku širokopojasnu mrežu i osiguravanja boljeg pristupa mobilnoj mreži 4G i bežičnom internetu ustalit će se cijene unajmljivanja pristupa mrežama, što bi moralo dovesti do jačanja konkurencije u tom sektoru.

Sljedeći koraci

Prijedloge će morati odobriti Europski parlament i svih 28 država članica.

Više o „Povezanom kontinentu” English

Povezivanje Europe

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice