Sti

EU vil gøre det gratis at bruge mobilen i udlandet - 16/09/2013

Mobiltelefon oven på pas, eurosedler og et Europakort © EU

Ny strategi skal harmonisere telekomsektoren, afskaffe roamingafgifter, fjerne bureaukratiet for virksomheder og give brugere og tjenesteudbydere nye rettigheder.

Selv om der er gjort fremskridt i de sidste 26 år, er EU's telekomsektor stadig fragmenteret og hovedsagelig funderet på nationale markeder. Det har fået europæiske virksomheder til at halte efter deres amerikanske og asiatiske konkurrenter.

Pakken om et netforbundet europæisk område PDFEnglish skal puste nyt liv i EU's haltende telekomsektor ved at fjerne roamingafgifterne og forenkle reglerne, så der kan skabes flere investeringer i nye højhastighedsnet og mere vækst og beskæftigelse.

Den økonomiske sektor bliver stadig mere afhængig af hurtigere forbindelser, og man skønner, at det vil skabe tusindvis af arbejdspladser og øge BNP med næsten 1 % om året, hvis man fuldfører det indre marked for telekommunikation.

Slut med roamingafgifter

Fra og med juli 2014 vil du ikke længere skulle betale ekstra for at modtage mobilopkald, når du rejser i et andet EU-land. Teleselskaberne skal tilbyde "roam like at home"-pakker, som gælder i hele EU eller give dig mulighed for at bruge en anden roamingudbyder uden at skulle udskifte dit oprindelige SIM-kort.

Du vil ikke skulle betale mere for internationale opkald end for fjernopkald i dit hjemland, og mobilopkald til andre EU-lande må højst koste 0,19 euro i minuttet (plus moms).

EU-Kommissionen støtter også "netneutralitet" English – princippet om, at internettet skal være et åbent system – hvilket betyder, at virksomheder f.eks. ikke må komme med tilbud om hurtigere datatransmission, der kan begrænse deres konkurrenters adgang.

Ens rettigheder for forbrugere i hele EU

EU vil sikre ens regler for forbrugerbeskyttelse i hele EU. Det vil fjerne behovet for at tilpasse tjenesteydelserne i hvert enkelt land og give forbrugerne bedre beskyttelse.

Du får også ret til en kontrakt i et klart sprog, udvidet ret til at skifte udbyder eller kontrakt og ret til at opsige en kontrakt, hvis den lovede internethastighed ikke leveres.

Mindre bureaukrati og flere investeringer

EU vil gøre det lettere for teleselskaber at få adgang til nye markeder. Derfor skal nationale licenser gælde i hele EU, og tildelingen af bredbåndsfrekvenser skal standardiseres for at gøre det lettere at investere på tværs af grænserne.

Priserne for at leje sig ind på netværk skal stabiliseres for at sætte gang i investeringerne i hurtige fiberoptiske bredbånd og skabe øget adgang til 4G-tjenester og Wi-Fi. Det vil styrke konkurrencen i sektoren.

Næste skridt

Forslagene skal godkendes af Europa-Parlamentet og alle 28 EU-lande.

Mere om "et netforbundet europæisk område" English

Europa knyttes sammen

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links