Navigacijska pot

Inovacije: industrija in EU združujeta moči - 12/07/2013

Viličar na vodik © EU

Po predlogu Evropske komisije naj bi v raziskave in inovacije na področju zdravstva, prometa in okolja v prihodnjih sedmih letih vložili 22 milijard evrov.

Partnerstva med Evropsko komisijo, državami EU in industrijo naj bi finančno podprla raziskave na petih področjih: inovativna zdravila, aeronavtika, biotehnologija, gorivne/vodikove celice in elektronika. Po predlogu naj bi podobno partnerstvo vzpostavili tudi za upravljanje zračnega prometa.

Našteti gospodarski sektorji omogočajo kakovostna delovna mesta, ukvarjajo se z izzivi, ki jih posamezne države ali podjetja ne morejo rešiti sami, in so ključnega pomena za evropsko konkurenčnost. Raziskave na teh področjih so dolgotrajne, obsežne in pogosto tvegane.

Po predlogu Komisije naj bi sredstva iz naslednjega programa EU za raziskave English Obzorje 2020 dopolnile naložbe iz industrije, 10 milijard evrov, in nacionalnih vlad, 4 milijarde evrov.

Komisija predlaga podporo tudi za javno–javna partnerstva (med Komisijo in državami EU), ki obravnavajo bolezni, povezane z revščino, industrijske merilne tehnologije, pomoč malim visokotehnološkim podjetjem ter orodja, ki starejšim in invalidnim omogočajo varno življenje med domačimi stenami.

Tri javno–zasebna partnerstva že delujejo in se ponašajo z izjemnimi rezultati:

  • viličar na vodik
  • novi tipi avtobusa na vodik
  • učinkovitejša električna vozila
  • lažja letalska krila, zaradi katerih se količina letalskih emisij CO2 zmanjša za več kot 20 %
  • odkritja v zdravljenju diabetesa

Partnerstva delujejo na podlagi javnih razpisov, na katere se s svojimi projekti prijavijo mala in velika podjetja, univerze, raziskovalne in druge organizacije. Sredstva podelijo na podlagi ocene predlaganih projektov, ki jo dajo strokovnjaki z istega področja.

EU je za program za raziskave v obdobju 2014–2020 (Obzorje 2020) predlagala približno 79 milijard evrov proračunskih sredstev (o predlaganem znesku še razpravljajo Evropska komisija, Evropski parlament in Svet).

Več o programu Obzorje 2020 English

Več o javno–zasebnih partnerstvih English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave